Zakroucená silnice Tianmen v Číně sice není tak známá pro rekordní jízdy automobilů jako třeba německý Nürburgring, ale i zde existuje jakýsi žebříček nejrychlejších vozů, které tamní „okruh" o 99 zatáčkách projely za nejkratší čas.

Dosud přitom na vrcholu seznamu kralovalo postarší Ferrari 458 Italia s časem 10 minut a 31 sekund, tedy atmosférický předchůdce současného 488 GTB. Jednoduše supersport z roku 2009, s nímž si však ani dnes není radno zahrávat.

James May, Jeremy Clarkson a Richard Hammond.
Nad The Grand Tour se stahují mračna. Amazon prý o další série nestojí

Neuvěřitelný pokrok v technice tak nyní ukazuje Land Rover se svým nejvýkonnějším SUV. Současný Range Rover Sport SVR s kompresorem přeplňovaným osmiválcem o objemu pěti litrů, výkonem 575 koní (422 kW), točivým momentem 700 Nm a pohonem všech kol totiž velice hravě původní rekord Ferrari překonal.

Testovací pilot Ho-Pin Tung zajel 11,3 kilometrů dlouhou trasu za 9 minut a 51 vteřin.

Předešlá generace Mazdy CX-5 je podle TÜV nejspolehlivější SUV ve stáří 4-5 let.
Tohle jsou podle německých statistik nejspolehlivější ojetá SUV

Jen pro srovnání, Ferrari, proti němuž se Range Rover postavil, je pochopitelně mnohem lehčí (1565 kg vůči 2310 kg) a přitom ze svého 4,5litrového osmiválce produkuje obdobný výkon 570 koní (419 kW). Zato má ale nižší točivý moment, jen 540 Nm.

Nový Range Rover pak umí zrychlit z nuly na 100 km/h za 4,5 vteřiny, zatímco Ferrari to zvládne okolo 3 vteřin. Maximální rychlost hraje také ve prospěch staršího Ferrari, 340 km/h proti 280 km/h.

Výsledkem tak musí být, že Tung jel v Range Roveru naprostou „vraždu" a na místě spolujezdce bychom vážně sedět nechtěli. Koukněte na video níže.

Zdroj: Youtube