Jelikož se do srovnání dostaly opravdu jen generace a verze Civicu Type R, které byly uvedeny na trhu Velké Británie, chybí v testu například první generace EK9 nebo třetí generace ve formě sedanu FD2. Tyto vozy si totiž Japonsko nechalo sobecky pro sebe.

I přesto jde ale o přehlídku zajímavých schopností a skvělou ukázku vývoje sportovního modelu od Hondy. Máme zde druhou generaci EP3, třetí generaci FN2 a také její upravenou verzi Mugen, které doplňují modernější čtvrtý Civic Type R označený FK2 a současná generace FK8.

Ilustrace funkce systému sněhových řetězů ve spreji.
Sněhové řetězy ve spreji vymyslel v 60. letech Chevrolet. Byl to ale propadák

Pro pěticí vozů byl přichystán klasický sprint na čtvrt míle, kdy výsledky zcela odpovídají předpokladu, že novější je rychlejší. Ačkoliv upravený Civic Type R Mugen FN2 ukázal skvělé schopnosti při akceleraci a v prvních metrech se vyrovnal i nejnovějším generacím.

Podobně dopadl i test zrychlení při jízdě rychlostí 48 km/h, kdy měly nové přeplňované motory posledních dvou generací jasně navrch.

Překvapením byl nakonec test brzd, který trochu nečekaně vyhrála standardní třetí generace FN2, zatímco všechny ostatní vozy zastavily o něco dál. Nejstarší EP3 však byla v testu brzdění nejhorší.

Koncept Volkswagen Golf GTE Sport.
Nový Volkswagen Golf přijede už příští rok. Co o něm víme?

Při testování na okruhu pak došlo i na porovnání zábavnosti a jízdních vlastností. Na prvním místě s přehledem skončil právě nejstarší Civic Type R EP3 z let 2001 až 2006, a to díky svému vysokootáčkovému atmosférickému motoru o výkonu 200 koní (147 kW), nízké hmotnosti, absenci elektronických systémů a hravému podvozku, díky kterému můžete EP3 bez problému rozhodit do smyku a užít si jednoduše zvladatelnou přetáčivost.

Zdroj: Youtube