Aston Martin oficiálně představil svůj první čistý elektromobil na letošním šanghajském autosalonu. Jeho oficiální dynamická prezentace se uskutečnila minulý víkend v rámci Velké ceny Monaka šampionátu Formule E.
 
Astone Martin Rapide E vyjel v sobotu na trať hned dvakrát a za jeho volantem seděl trojnásobný vítěz závodu 24h Le Mans a tovární jezdec Astonu Martin Darren Turner. Výrobce v oficiální zprávě uvedl, že první elektromobil Aston Martin na trati „nezklamal a prokázal své schopnosti.“

BMW představilo BMW i8 Roadster v provedení speedster
BMW představilo BMW i8 Roadster v provedení speedster

Rapide E je nejvýkonnějším provedením tohoto elegantního čtyřdveřového vozu. Vzadu umístěná dvojice elektromotorů nabízí kombinovaný výkon 612 koní a točivý moment 950 Nm. Rapide E je vybaven 800V elektrickou architekturou s 65kWh baterií s 5600 lithium-iontových článků.
 
Aston Martin tvrdí, že tato architektura umožňuje daleko lepší a rychlejší nabíjení a výrazně lepší tepelnou účinnost. Baterie se nachází v místě, kde za normálních okolností pracuje 6litrový V12 a převodovka.

Britský luxusní výrobce má v plánu vyrobit pouze 155 kusů tohoto elektromobilu ve velšském závodě St. Athan, a to počátkem posledního kvartálu letošního roku. Zde bude vznikat také elektrické SUV Lagonda. Kolik Aston Martin za svůj první elektromobil žádá není veřejné, nicméně několik kusů je ještě volných.

Aston Martin Rapid E na okruhu v Monaku si můžete prohlédnout v naší galerii.