Předzvěst chystaného SUV Q8 jsme mohli vidět jako studii nedávno na autosalonu v Detroitu. Koncept Q8 sport je pak ztělesněním sportovnější variace této chystané novinky v modelové řadě Audi.

Nejvýraznějším prvkem konceptu je osmiúhelníková maska chladiče, která si drží obrovitost známou už ze současné Q7. Tvář Q8 sport dále tvoří světlomety používající techniku digitálních laserů.

Čtěte také: Audi ukázalo koncept Q8. Jde o předobraz skutečného SUV

Pod kapotou je umístěn šestiválcový motor 3.0 TFSI s hybridním systémem a elektricky poháněným dmychadlem. Hnací síla je směrována skrze osmistupňovu automatickou převodovku na všechna kola.

Díky výkonu 476 koní (350 kW) a maximálnímu točivému momentu 700 Nm zrychlí Q8 sport z 0 na 100 km/h za 4,7 sekundy a dosáhne maximální rychlosti 275 km/h.

Velké SUV umí skrze brzdění rekuperovat energii až do výkonu 20 kW, což snižuje spotřebu paliva. V porovnání s modelem poháněným konvenčním šestiválcovým motorem je údajně Q8 sport o více než jeden litr paliva na 100 km úspornější.

Čtěte také: Audi RS 5 Coupé má nový šestiválec se dvěma turby. Stovku dá pod 4 sekundy

Kromě elektrické výpomoci spalovacímu motoru však umí koncept jezdit také čistě na elektřinu. Tato funkce je hlavně vhodná pro popojíždění v koloně či při parkování.

Sada lithium-iontových akumulátorů je uložena v zádi pod podlahou zavazadlového prostoru. Ten má i přesto slušný objem 630 litrů.

Uvnitř najdeme velké dotykové displeje společně s nejnovějším evolučním stupněm digitálního panelu přístrojů, které už známe z dnešních Audi.

Novinkou je průhledový displej, který používá inteligentní techniku rozšířené reality, u níž se vzájemně prolínají reálné a virtuální světy.

Čtěte také: Audi RS 3 je nejsilnější hot hatch světa. Má 400 koní

Průhledový displej tak promítá důležité údaje na čelní okno v přímém zorném poli řidiče, který zobrazení vnímá, jako by bylo zdánlivě umístěno v reálném okolí. Příkladem inteligentního využití rozšířené reality je navigační šipka, která se objeví na stejném místě jako skutečná šipka na vozovce.

Přestože koncept Audi Q8 sport vypadá velice "funkčně" už nyní, stále si budeme muset počkat, co z nových technologií a také designu se nakonec dostane do produkční verze největšího SUV.

Ta by se měla objevit už v příštím roce.