Je opravdu úžasné, kam se v posledních letech dostaly výkony některých hot hatchů. Zatímco ještě poměrně nedávno jsme se divili překonání hranice 300 koní, letos už tu máme auto, které nabízí koní rovných 400 (294 kW).

Jde o modernizovanou verzi Audi RS 3 Sportback, která ve srovnání s předchůdcem dostala 33 koní navíc. Pod kapotou je sice stále 2,5litrový přeplňovaný pětiválec, ale jde o nový motor, který je například také o 26 kilogramů lehčí - to díky širšímu použití hliníku.

Čtěte také: Dodge Durango SRT je sedmimístná raketa. Stovku dá za 4,4 sekundy

Agregát používá pro ještě lepší tvorbu směsi dvojité vstřikování, přímé do spalovacích prostorů a nepřímé do sacího potrubí. Audi valvelift system variabilně mění dobu otevření výfukových ventilů v závislosti na zatížení a otáčkách.

Auto samotné pak váží 1510 kilogramů (pohotovostní hmotnost), takže není divu, že ve spojení s 400 koňskými silami, maximálním točivým momentem 480 Nm v mimořádně širokém rozmezí 1700 až 5850 ot/min, pohonem všech kol a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou zrychlí z klidu na stovku za pouhé 4,1 sekundy.

Čtěte také: Škoda Octavia RS 245: Nejrychlejší oktávka v historii má 245 koní

Maximální rychlost je omezena na 250 km/h, lze ale sáhnout i po benevolentnějším omezovači, který ručičku zastaví až ve 280 km/h.

Ostrá Audi se od svých běžných sourozenců samozřejmě liší také vzhledem, který je výrazně agresivnější, má tužší podvozek s adaptivními tlumiči, širší rozchod kol, výkonější brzy a podobně. Na sportovní strunu se pochopitelně hraje i v interiéru.

Výstavní premiéra je naplánována na březnový autosalon v Ženevě, v dubnu se rozběhne příjem objednávek. Cenu však zatím neznáme.