Extrémní poptávka po automobilech typu SUV a současně snaha Evropské Unie nabízet zákazníkům vozy s nižšími emisemi CO2 vede zodpovědné činitele výrobců ke škrtání modelů s karosérií SUV. Přestože i u nás jsou jsou se zhruba třetinovým podílem na celkových objemech prodejů nejúspěšnější sportovně-užitkové vozy, o kombíky je podobný zájem jako třeba před čtyřmi roky. Tehdy měly podíl 27 procent, v letošním březnu to bylo 26 procent.

Současnou nabídku aut této kategorie v cenové relaci do 800 000 Kč najdete v naší galerii. Jsou seřazeny od nejdražšího k nejlevnějšímu a u každého uvádíme i objem zavazadlového prostoru.

I tento výše zmíněný fakt zřejmě vedl zodpovědné činitele v mladoboleslavské automobilce po letech váhání k rozhodnutí začít v příštím roce nabízet čtvrtou generace vozu Fabia Combi. "V posledních letech to vypadalo spíše tak, že již v této třídě vozů od verze kombi upustíme, ale nakonec se ukázalo, že dává smysl," sdělil nám zdroj, který si nepřál být jmenován. I když i tuto informaci je podle něho nutné v kontextu současných okolností brát ještě s rezervou.

Místo na Krétě jsme první kilometry s novou Octavií ujeli na Berounsku, Rokycansku a Plzeňsku
První český test nové Octavie: Všestranně skvělá, avšak kanály ráda nemá...

Pokud by se Fabia Combi IV skutečně objevila na trhu, neměla by ve své obchodní třídě fakticky žádného konkurenta. Nyní se se sice nabízí Renault Clio Grandtour, jenže tato karosářská verze byla odvozena ještě z minulé generace Clia a na konci roku se přestane vyrábět.

Již před několiky lety skončily s produkcí malých kombíků například koncernoví sourozenci Škoda - tedy Volkswagen (Polo) či Seat Ibiza.

Devět vozů má objem přes 600 litrů

Také větší vozy s tímto praktickým typem karosérií již zdaleka nevyrábějí všechny u nás působící značky. Marně se na kombík budete ptát například u dealerů Citroënu (přitom C5 Tourer bývalo i u nás velmi oblíbené auto), nemá ho ani Honda, Suzuki, Mitsubishi či Nissan.

Dacia Logan MCV v top výbavě je na první pohled docela pohledná. Uvnitř to ale sláva není.
Dacia Logan MCV: Nejlevnější kombi v Česku má spoustu chyb, přesto dává smysl

Naopak velký výběr aut této kategorie je u prémiových značek. Jejich výrobky se však do našeho přehledu (s výjimkou Mercedesu-Benz CLA Shooting Brake) kvůli vyšší cenovce nedostaly.

Z 25 vozů uvedených v našem přehledu má rekordní objem kufru 660 litrů Škoda Superb Combi, hned za ní je technicky prakticky identický vůz Volkswagen Passat. Hodnot přes 600 litrů dosahuje celkem 9 vozů.

Volkswagen Passat Alltrack v redakčním testu
VW Passat Alltrack je pro vyznavače aktivního života i pro ty, co ho předstírají

Zaujala nás také aktuální poměrně nízká cenovka Opelu Insignia Sportstourer. Z modelů, které náležejí do kategorie vozů střední třídy je s cenou 564 990 Kč zdaleka nejlevnější. Stojí o více než sto osmdesát tisíc korun méně než druhá nejlevnější KIA Optima.

V nejbližší době se na trh dostanou i nové generace vozů Seat Leon ST i Volkswagenu Golf Variant. Zřejmě v příštím roce začne být k mání nový Peugeot 308.