Opravdu silné výroky zazněly z úst představitelů automobilky BMW. Podle Automotive News se šéf prodejů BMW Pieter Nota v rozhovoru s americkými novináři nechal slyšet, že značka Tesla sice měla v oblasti elektromobility výsadní postavení, ale to už skončilo.

Na elektromobily BMW, které jsou v současnosti k dostání také u nás, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Tesla podle něho sice v minulých letech těžila ze zájmu určité vrstvy zákazníků, ale v současné době se elektromobily stávají atraktivním zbožím pro širší vrstvy motoristů.

BMW podle Noty v současnosti cítí velmi silnou poptávku po jejcíh nových produktech s elektrickým pohonem. Konkrétně se jedná hlavně o liftback i4 a velké SUV iX. Optimistická prohlášení Pietera Noty potvrdil i generální ředitel BMW Oliver Zipse: "Budeme tlačit na limity výrobní kapacity. Poptávka bude prudce stoupat. Už to vidíme u iX, u i4, uvedl."

Patentové obrázky BMW M3 Touring
BMW M3 Touring má už jen málo tajemství. Vlastně pouze design kol

Optimismus představitelům bavorské značky dodávají také chystané novinky. Ve velmi krátké době se totiž očekává představení jak velkého sedanu i7, tak manažerského vozu i5 a dostupného SUV iX1. To bude navíc po technické stránce spřízněné s novým elektrickým Mini Countryman.

V Číně navíc značka letos uvedla do prodeje elektrickou verzi klasického sedanu BMW 3. Oproti tomu Tesla už několik let nepředstavila žádnou novinku. Nejnovější Tesla Model Y se představila už před více než třemi roky. Start výroby pick-upu Tesla Cybertruck byl už několikrát posunut. Nyní se předpodkládá, že první kusy tohoto vozidla sjednou z výrobních linek až někdy v příštím roce.

BMW 2 Coupé
BMW si není vysokými ledvinkami zřejmě tak jisté. Nové 2 Coupé je nedostalo

Zatím jsou samozřejmě prodejní statistiky elektrických vozů značky BMW daleko za jejím americkým konkurentem. Vloni BMW prodalo zhruba sto tisíc kusů, zatímco Tesla devětkrát tolik. Ovšem letos chce značka s modrobílým logem překonat hranici dvou set tisíc prodaných elektromobilů a již v roce 2030 má být každý druhý vůz, kteří si zákazníci v jejích autosalonech přrevezmou do užívání, plně elektrický.