Zákazníci si v České republice  pořídili celkem 4 273 užitkových vozů značky Ford, což znamená první místo mezi dovozci s tržním podílem 11,3 %. Na druhém místě skončil Mercedes-Benz a třetí Renault.

Na obytnou verzi modelu Ford Transit Custom Nugget, kterou jsme podrobili testu, se můzete podívat do naší fotogalerie.

Uvedli to představitelé tuzemského zastoupení Fordu v rámci bilanční tiskové konference. "Úspěch užitkových vozů je pro nás nesmírně důležitý. Již sedmým rokem je Ford v užitkových vozech číslo jedna rámci Evropy, a my jsme velice rádi, že jsme tento úspěch zaznamenali také na českém trhu,“ říká Libor Beneš, Country Manager značky Ford pro Českou republiku. 

Více než polovinu z celkového počtu, což je přes 2 400 prodaných kusů, zaznamenaly nejoblíbenější modely Transit Custom a jeho varianta pro přepravu 8 až 9 osob, Tourneo Custom.  Legendární dodávka Transit, která je největším nabízeným modelem, zaznamenala na českém trhu v roce 2021 přes 1 000 registrací. Do rodiny užitkových vozů patří také pick-up Ranger (více než 500 registrací), včetně extrémní verze Raptor od divize Ford Performance.

Nový Ford Ranger se představil. Svezeme se ale až za rok
Nový Ford Ranger se ukazuje. Bude umět svítit také do boku

Na výsledcích mají významný podíl i přestavby užitkových vozů. V České republice jsou to například hasičské Transity nebo speciálně upravené sanitní, vozíčkářské, chladírenské a další pracovní vozy. Samostatnou kapitolou jsou potom obytné a campingové přestavby a mobilní vestavby, typicky na modelové řadě Custom, které zažívají v posledních letech nebývalý boom.

„Přestavby užitkových vozů Ford tvoří důležitou část našeho odbytu a jsou de facto dalším prodejním kanálem. Díky přestavbám se dostáváme do nových segmentů trhu a můžeme spolupracovat například se složkami integrovaného záchranného systému, o čemž svědčí i jubilejní 1500. hasičský Transit, který jsme minulý rok předali do služby,“ doplňuje Beneš.

V areálu maďarského závodního okruhu jsme zkoušeli nové verze Fordu Ranger
Současný Ford Ranger se loučí speciálními edicemi. Zkoušeli jsme je v terénu

Mezi letošní přírůstky do flotily užitkových vozů značky Ford budou letos patřit tři důležité novinky – nová generace Fordu Tourneo Connect, dlouho očekávaný elektrický Ford E-Transit a na závěr roku dojde ke generační obměně modelu Ranger.

„Se všemi letošními novinkami máme velké plány. Nové Tourneo Connect, moderní a praktický pěti – až sedmimístný rodinný vůz, bude k vidění u našich prodejců už na jaře. V létě poté vůbec poprvé představíme E-Transit, plně elektrickou dodávku s nejlepšími parametry na trhu. A koncem roku přijde úžasný nový Ranger, mimo jiné s naftovým šestiválcem o objemu 3 litrů,“ uzavírá Libor Beneš.

Ford plánuje letos představit také novou nejmenší dodávku, která bude vznikat v Rumunsku. Ta ale do prodeje zamíří až v roce 2023.