Bohužel se zpožděním, tedy až ve druhé polovině roku 2021, začne společnost United Cars, která v tuzemsku oficiálně zastupuje značku Corvette, prodávat osmou generaci legendárního amerického sportovního vozu - tedy C8 Stingray.

Vůz je o šest centimetrů širší než předchůdce a na délku dokonce o čtrnáct. Tím podstatným je ale přestěhování motoru z přední do prostřední části. Nachází se tak hned za sedačkami cestujících. Díky tomu mohli konstruktéři mimo jiné vytvořit dva zavazadlové prostory s celkovým objemem 357 litrů. Tím podstatným je ovšem zásadní změna jízdních vlastností.

Oproti minulým generacím bude tentokrát k dispozici i verze s pravostranným řízením, ve standardu je osmistupňová dvouspojková převodovka, auto umí zvednout přední nápravu před nerovnostmi skoro o čtyři centimetry a rovněž je k dispozici velký balík elektronických asistenčních systémů, včetně třeba upozornění na automobil nacházející se v mrtvém úhlu.

BMW 4 v provedení roku 2020
BMW odhalilo nové "čtyřkové" kupé. Patří do seznamu nejkontroverznějších aut?

Interiér je hodně futuristický. Zaujme například dlouhý pás s ovládacími tlačítky na středovém tunelu, který prakticky zcela oddělí prostor pro řidiče od toho spolujezdcova.

K dispozici bude jak verze kupé, tak i kabriolet. Obě pohání stejný osmiválcový motor s objemem 6,2 litru, který se obejde bez přeplňování. Má výkon 495 koňských sil a hravě zvládne pokořit hranici maximální rychlosti 300 km/hod.

V Evropě bude automobil k mání za vyššší ceny než v USA. Konkrétně kupé v úvodní Launch Edition přijde na 2 595 900 Kč, kabriolet (má kompozitovou střechu, se kterou manipulují elektromotory) pak 2 779 500 Kč.

O pohodlí je postaráno

Cenovku ovšem má vykompenzovat vyšší výbava. Kromě vnějších designových a aerodynamických prvků jako jsou kola, zadní spojler a vnější zpětná zrcátka z karbonu, se jedná i o sportovní sedadla, adaptivní tlumiče a nejvyšší výbavový stupeň interiéru.

Hodně novinek představuje zejména BMW
Opožděné automobilové novinky. Většinu jsme měli vidět již v březnu v Ženevě

Ve standardní výbavě evropské specifikace se dále nachází bezklíčkový vstup a startování, dvouzónová automatická klimatizace, kožený vyhřívaný volant, vnitřní zpětné zrcátka s displejem pro zadní parkovací kameru, přední parkovací kameru, navigaci, tempomat, head-up displej, audiosystém Bose se 14 reproduktory. Rovněž vyhřívané a ventilované sedačky. K dispozici bude samozřejmě celá škála bezpečnostních elektronických asistenů, včetně třeba upozornění na automobil v mrtvém úhlu. Samozřejmě v Evropě nemůže chybět systém tísňového volání e-call.

Ve standardu pro evropské zákazníky bude i takzvaný Z51 paket. V jeho rámci získává automobil lepší výfukový systém zlepšující i výkon motoru, brzdy Brembo, specifické spojlery vpředu i vzadu, výkonnější chlazení motoru, upravenou zadní nápravu, sportovní pneumatiky Michelin s rozměrem 19 palců vpředu a 20 vzadu a některé další prvky. 

Z tohoto konceptu vznikne nová Panda
Fiat se vrátí k levným autům i k modelu Punto. A také opustí své červené logo

O zlepšení ekologických parametrů se postará také pro Evropu speciálně dodávaný filtr pevných částic. Zřejmě právě kvůli němu zatím nejsou k dispozici zmíněné konečné technické údaje.