Pokud se v historii automobilu, který postavil Italii na kola, příliš neorientujete, pak vězte, že Fiat v roce 1958 představil kabriolet na bázi modelu 500 a dal tak vniknout jednomu z nejhezčích aut ve své historii. Původní auto bylo prosté dveří a místo látkových sedadel byla ratanová. Původní název Jolly rychle nahradilo pojmenování Spiaggina, což by se velmi volně dalo přeložit jako „plážovka“. Stačí jeden pohled na původní auto a je hned jasné proč.

Fiat se rozhodl podpořit studio Garage Italia, které společně s Pininfarinou dalo vzniknout dvoubarevnému dvoumístnému modelu bez předního okenního rámu, který je doslova prošpikován detaily poukazující na automobily 60. let. Retro nádech podtrhují voděodolné čalounění, stejně jako řada chromových doplňků. Dávný design kol a přední okno à la speedster jsou mimořádně povedenými designovými prvky, stejně jako korkový zavazadlový prostor, který napodobuje palubu luxusní jachty.

Alfa Romeo 4C.
Alfu Romeo 4C čeká jako kupé konec. Spider by měl pokračovat

Spiaggina by Garage Italia je sice pouze showcar, který se do sériové výroby nedostane, ale řada designových prvků tohoto vozu by měla být zanedlouho k dispozici pro standardní Fiat 500.

Ale i tak si milovníci retro modelu přijdou na své. Automobilka FIAT si pro fanoušky připravila vlastní poctu legendárnímu plážovému vozítku. Pravda, je poněkud střídmější, ale i tak vypadá skvěle. Je založena na klasickém modelu se stahovací plátěnou střechou a bude nabízen pouze v modré barvě Volare s bílým proužkem na bocích. Název barvy odkazuje na skladbu Volare od Domenica Modugna, která byla obrovským hitem léta 58.

Ferrari 250 GTO.
Tohle Ferrari 250 GTO se prodalo za rekordní sumu. Tipnete si, za kolik?

Nová Spiaggina „58“ vznikne v limitovaném počtu 1958 kusů a pouze jako kabriolet se slonovinově bílou plátěnou střechou, chromovými kryty zrcátek a 16palcovými retro koly. Uvnitř však bude kralovat moderna. Standardně je nabízen 7palcový displej a stejně velký dotykový displej zábavního systému s Android Auto a Apple CarPlay. Zákazníci se také mohou těšit z digitálního rádia DAB, navigace TomTom a automatické klimatizace. Seznam standardní výbavy zahrnuje také zadní parkovací senzory spolu s dešťovým senzorem a automatickým rozsvěcováním předních světel.