Rok 2019 je pro italskou značku Fiat výročním, slaví totiž 120 let existence. Giovanni Agnelli ji založil 11. července 1899 v Turíně a současní vedení k tomuto milníku nechalo připravit speciální edici Fiatu 500 a jeho dalších dvou provedení 500L a 500X. Výroční edice nese jednoduché označení 120th a představí se, jak jinak, na nadcházejícím Ženevském autosalonu.

Má poměrně nízkou stavbu karosérie
Nová Škoda Kamiq není vůbec malá. Místo vzadu ohromí

Nejoblíbenější provedení Fiat 500 dostala nové bílo-černé provedení karoserie, chromový proužek na přední kapotě, černou střechu a kola z lehké slitiny v barvě mědi. Uvnitř na majitele čeká unikátní lákové čalounění sedadel. V nabídce bude jak v klasickém provedení, tak i se stahovací plátěnou střechou a se zážehovými motory 1,2 a 0,9 Twin Air. Pro obzvláště šetřivé bude k dispozici LPG varianta motoru 1,2.

Crossover 500X dostane podobný „smoking“, jako 500 a návdavkem LED diodové světlomety. Paleta motorizací zahrnuje 1,0 FireFly Turbo, 1,6 E-torq a vznětové jednotky 1,3 MultiJet a 1,6 MultiJet.

Fiat 500X 120th.Zdroj: Fiat

Rodinný model 500L drží s výše uvedenými basu a i on přijíždí ve dvoubarevném provedení a nyní také se 17palcovými koly z lehké slitiny. Uvnitř najdeme nové čalounění s logy 500, leskle černé obložení palubní desky a množství další výbavy. O pohon se postarají zážehová 1,4 a vznětové čtyřválce 1,3 a 1,6 MultiJet. Standardně se nabízí manuální převodovka, ale za příplatek lze mít také robotizovanou převodovku.

Společnost na stánku bude této pohlední trojici dělat neméně líbivý model Tipo Sport, který vznikl ve spolupráci s Moparem. Pohání ho vznětový čtyřválec 1,6 MultiJet, jehož 120 koní přenáší dvouspojková převodovka. Poznávacím znamením jsou 18aplcová kola z lehké slitiny.

Fiat Tipo SportZdroj: Fiat

Panda Connected by Wind bude demonstrovat nejmodernější formu propojení v malém městském autě.

V naší galerii si můžete výroční modely 120t. a sportovně střižené 5dveřové Tipo detailně prohlédnout.