Fordu se v Evropě nedaří. Automobilka z místního trhu stahuje rodinné modely C-Max a Grand C-Max, končí i Ka+. Navíc zvažuje velké propouštění. O práci by mělo přijít až 12 tisíc lidí. Podle britského magazínu Autocar je tak nyní pro její manažery ideální doba na zvážení dalších zásadních plánů.

Podle britského magazínu Ford plánuje poslat do Evropy hned několik naprosto nových modelů aut. Jedním z nich má být vůz v kategorii allroad, tedy velké kombi se zvýšeným podvozkem a ochranou do terénu. Stát bude na platformě C2, kterou využívá současná generace Fordu Focus. Auto zatím neznámého jména má v nabídce nahradit Mondeo, S-Max i Galaxy, jejichž konec automobilka prý nyní zvažuje.

Řada vybraných vozů samozřejmě slouží ve Velké Británii
Britové vybrali nejhorší policejní auta světa. Patří k nim i vůz českých měšťáků

Času je ale ještě dost. Novinka by se měla na evropských silnicích objevit v roce 2021. V USA se pak bude prodávat pod jménem Fusion. Pod kapotou by měl být benzinový tříválec o objemu 1,5 litru doplněný o 48V síť a mild-hybridní systém. V plánu jsou ale i klasické naftové motory, kterých se zatím modrý ovál vzdát nehodlá.

Ale pozor. I když bude novinka vypadat tak, že si to v klidu rozdá i s náročnější polní cestou, pohon všech kol nečekejte. I kvůli emisím budou podle Autocaru všechny verze tohoto modelu vybavené pohonem přední nápravy. Auto má mířit na rodiny, které chtějí dostupné auto ve stylu SUV a o řádění v off-roadu jim rozhodně nejde.