Elektrickou Konu poznáte hlavně díky uzavřenému čelu na místě klasické mřížky chladiče a také díky novým 17palcovým kolům, které svým designem rovněž snižují aerodynamický odpor vozu. Elektromobil rovněž dostane na výběr speciální odstíny karoserie.

Hyundai dále zmiňuje, že díky nové platformě modelu Kona neubírá přechod na elektrický pohon interiéru na prostornosti, jelikož konstrukce vozu již počítala s uložením baterií do podlahy.

Hyundai Kona.
TEST: Designem Hyundai Kona rozhodně zaujme. Ale co dál?

Vpředu uložený elektromotor pohánějící přední kola (o pohonu všech kol zatím Hyundai mlčí) pak bude k dostání ve dvou výkonnostních variantách. Základní verze s kapacitou akumulátorů 39,2 kWh má dojezd až 300 km a její elektromotor dosahuje nejvyššího výkonu 135 koní (99 kW).

Výkonnější varianta s kapacitou akumulátorů 64 kWh umožňuje překonat vzdálenost až 470 kilometrů na jedno nabití a poskytuje nejvyšší výkon 204 koní (150 kW). U obou verzí je přitom dostupný identický točivý moment 395 Nm. Nejrychleji umí Kona Electric zrychlit z nuly na 100 km/h za 7,6 sekundy a poté se rozjet na maximální rychlost 167 km/h.

Nabití akumulátorů u slabší verze je otázkou přibližně 6 hodin a 10 minut, pokud budete nabíjet ze standardní zásuvky. U silnější verze se tento čas prodlužuje na 9 hodin a 40 minut. V obou případech ale podle Hyundaie dobijete akumulátory na 80 procent za asi 54 minut, jestliže využijete rychlonabíječku Hyundai. Zda je dodávána standardně k autu, značka neuvádí.

Hyundai Santa Fe.
Hyundai odhalil nové Santa Fe. Má zajímavou funkci, která chrání cestující vzadu

Uvnitř si všimnete nového ovládače jízdních režimů, který umožňuje měnit nastavení pohonného ústrojí. Systém rekuperace kinetické energie umožňuje řidiči měnit intenzitu brzdění rekuperací pomocí páček za volantem. Novinkou je i 7palcový digitální štít nahrazující klasické budíky a průhledový displej zobrazující příslušné provozní informace přímo v zorném poli řidiče.

Nakonec je zde i hromada bezpečnostních a asistenčních systémů od funkce detekce chodců, automatického vyhýbání se překážce na silnici, sledování slepého úhlu, upozorňování na vozidla přijíždějící ze stran při couvání, rozpoznávání únavy řidiče, udržování jízdy v pruhu a další.

Český ceník Hyundaie Kona Electric ještě nebyl zveřejněn, stejně tak ještě neznáme datum zahájení prodeje.

Zdroj: Youtube