První elektromobil Jaguaru, model I-Pace, si po prvních novinářských testech získal vskutku kladné ohlasy, a není tedy divu, že celý koncern JLR chce na této vlně úspěchu pokračovat.

Podle zpravodajského webu Automotive News Europe tak JLR v následujících třech letech plánuje do vývoje elektrifikovaných verzí svých modelů investovat v přepočtu 403 miliard korun. Tím tak navyšuje původní investici 112 miliard, která do rozvoje těchto technologií už směřovala dříve.

Range Rover.
Budoucí Range Rover by mohl v terénu jezdit bez zásahů řidiče

Mluvíme přitom o plánu JLR nabízet do budoucna elektrifikované varianty u všech svých modelů. Velkou investicí chce koncern rovněž najít náhradu za naftové jednotky, které v poslední době u zákazníků klesaly na popularitě kvůli propíraným skandálům s měřením emisí - i když se britské automobilky netýkaly.

Plánem JLR je tedy do budoucna, přesněji do roku 2025, nabízet vždy celkem trojici pohonných ústrojí ve svých modelech – spalovací benzinový motor, hybrid a plně elektrický pohon. Výrobce si je prý ovšem vědom, že tohoto cíle může dosáhnout pouze v případě, že o takové verze Jaguarů a Land Roverů bude mezi zákazníky poptávka.

Jaguar XJR575.
Nový Jaguar XJ se ukáže už na konci roku. Bude to prý elektromobil

Nynější I-Pace tak zanedlouho určitě doplní další elektrické modely Jaguaru a Land Roveru. Podrobností o novinkách sice zatím není mnoho, ale například chystaná nová generace limuzíny XJ by už měla rovněž nabídnout plně elektrické ústrojí.