Když už kupujeme nové auto, často chceme, aby mělo ve výbavě alespoň základní prvky, které usnadní jeho každodenní používání. Vydat se na dovolenou bez tempomatu je určitě otravné a končí bolavou levnou nohou. Jezdit bez klimatizace je zase o zdraví. A i když každý zkušený řidič může nad parkovacími senzory mávnout rukou, jakmile je jednou vyzkouší třeba na přeplněné ulici, už auto bez nich chtít nebude.

I proto jsme prohledali ceníky automobilek s tím, že jsme chtěli rodinné kombi se slušnou výbavou, která bude přesně obsahovat tyto prvky. Podmínkou tedy byly tempomat, klimatizace a parkovací senzory, ale jen ty vzadu. Překvapením bylo, že i když tuto výbavu považujeme za esenciální, mezi kombíky jsme našli jen 12 aut do ceny 600 tisíc korun, které mají tyto prvky na palubě.

Během letních měsíců zlevňoval hlavně Citroën.
Auta během prázdnin zdražila, jsou ale výjimky. Víme, kde ušetříte až 50 tisíc

Nejlevnější vůz ale stojí mnohem méně. Dáte za něj 336 900 korun a v této ceně je započítaný i příplatek 5000 korun, takže je konečná. To jsme ostatně udělali i u dalších vozů. Pokud chcete takovou výbavu, většinou něco navíc oproti základu připlatíte. V našem přehledu tak vždy najdete i cenu za příplatky.

Jsou ale výjimky. Bez příplatku si můžete pořídit například Hyundai i30 kombi, stačí v ceníku zatrhnout verzi Style, která vše má. Podobně je na tom i Opel Astra Sports Tourer ve výbavě Smile, který je jen o 12 tisíc korun dražší než stejně vybavený Hyundai. Bez příplatku si do třetice můžete pořídit i Ford Focus kombi Active. I toto outdoorvé balení obsahuje vše nutné. Je ale zase předposlední v celém našem přehledu.

Verze Touring Sport zas přidává stylové doplňky, například 17“ kola z lehkých slitin.
Škoda znovu mění ceníky Octavie. Výhodná výbava Tour je nyní i pro liftback

Máme dobrou zprávu pro příznivce českých aut. Do 600 tisíc korun koupíte u domácí automobilky hned dva vozy – Škodu Fabia Combi a Škodu Octavia Combi. U menšího modelu na to potřebujete verzi Style a příplatek 8000 korun, u většího pak variantu Ambition a příplatek 8200 korun.

Všech 12 nejlevnějších dobře vybavených kombi na českém trhu najdete v přehledné fotogalerii seřazené od nejlevnějšího po nejdražší. Prohlédněte si je, třeba poslouží jako inspirace pro nákup vašeho dalšího rodinného vozu.