Předchozí
1 z 3
Další

V prvním díle našeho srovnání jsme se totiž podívali na auta, která mohou Kodiaqu konkurovat, ovšem nabízí pouze pět míst k sezení.

První díl srovnání Škody Kodiaq s konkurencí najdete zde.

Tentokrát jsme se tedy pustili do dalšího zkoumání a v rámci našeho trhu "okoukli" auta, která mají stejnou přepravní kapacitu - umí tedy přepravit až sedm osob.

Začít ale opět musíme u Kodiaqu.

Čtěte také: První kilometry se Škodou Kodiaq: Medvěd z Kvasin nadchne komfortem a prostorem

Škoda Kodiaq

Škoda Kodiaq.Zdroj: Škoda

Stejně jako v předešlém článku podíváme se i tentorkát na ceny a na nabídku našeho etalonu v podobě Kodiaqu. Základní cena modelu je stanovena na 677 900 korun, přičemž můžete volit, zda chcete k benzínovému motoru 1.4 TSI 150 koní (110 kW) manuální převodovku a pohon všech kol, nebo automat a pohon jen předních kol.

Čtěte také: Škoda ukázala omlazený Rapid. Má novou příď a litrový tříválec

Za třetí řadu sedadel se potom připlácí přesně 21 500 korun, což cenu základního Kodiaqu se sedmi místy k sezení navyšuje na 699 400 korun. Objem kufru zůstává se sedmi sedadly neměnný a Kodiaqa bez vzpřímených zadních sedadel naložíte 650 litry zavazadel. Při využití třetí řady sedadel se objem smrskne na 270 litrů. Délka Kodiaqu přitom činí 4697 mm.

Pokud zatoužíte po naftovém agregátu, nabízí Škoda nejslabší 2.0 TDI opět o výkonu 150 koní (110 kW) tentokrát za 722 900 korun, plus 21 500 za třetí řadu sedadel. Dohromady tedy 744 400 korun.

Kompletní ceník naleznete zde.

Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa-Fe.Zdroj: Hyundai

Korejský konkurent tuzemského SUV má ceny nastavené velmi podobně, nicméně za automatickou převodovku si musíte na rozdíl od Kodiaqu připlatit. Cena základní verze s benzínovým motorem 2.4 GDI o výkonu 188 koní (138 kW) je nastavena na 679 990 korun a za třetí řadu sedadel se připlácí 20 000 korun. Celkem tedy 699 990 korun.

Rozměty je Santa Fe téměř totožně velké. O 3 mm delší vůz má 4700 mm, nicméně do jeho kufru lze v případě sedmimístné verze naložit jen 516 litrů zavazadel. Jaký objem zbyde za vztyčenou třetí řadou sedadel, to výrobce bohužel neuvádí.

Čtěte také: Hyundai představil kombík i30. Jak se vám líbí?

Kdo by však chtěl více místa, ten může sáhnout ještě pro prodloužené a zvětšené verzi Grand Santa Fe. I ta je sedmimístná, o hodně větší, paradoxně však nabízená jen v jediné kombinaci výbavy a pohonného ústrojí.

Lze jí dostat výhradně jako nejvyšší model Executive vybavený turbodieselem 2.2 CRDI o výkonu 200 koní (147 kW), automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Cena je stanovena na 1 179 990 korun.

Kompletní ceník naleznete zde.

Kia Sorento

Kia Sorento.Zdroj: Kia

Další příspěvek do kategorie sedmimístných SUV pochází opět z Koreje a s Hyundaiem je jedna ruka. Řeč je o největším SUV značky Kia, modelu Sorento. Ten je s délkou 4780 mm oproti Kodiaqu o něco větší, což se kladně projevilo i na zavazadelníku, jehož objem zvládne 660 litrů. Při využití třetí řady sedadel je to ale jen skromných 142 litrů.

Na náš trh je Sorento dodáváno výhradně s dieselem 2.2 CRDI o výkonu 200 koní (137 kW). Motor je vždy spojen s pohonem všech kol a záleží jen na tom, zda zákazník zvolí šestistupňovou manuální, či šestistupňovou automatickou převodovku.

Cena za základní výbavu a manuál činí 1 009 980 korun, za automat se připlácí rovných 50 000 korun a za třetí řadu sedadel 20 000 korun. Už v základní výbavě Exclusive se ale nachází například navigace, tempomat, vyhřívání první a druhé řady sedadel nebo elektricky nastavitelné sedadlo řidiče.

Kompletní ceník naleznete zde.

Mitsubishi Outlander

Mitsubishi Outlander.Zdroj: Mitsubishi

Z Koreje se nyní přesuňme do Japonska, odkud přichází Mitsubishi Outlander. Ten je s délkou 4695 mm opět prakticky totožně dlouhý jako Kodiaq a jeho kufr nabízí 667 litrů objemu, případně 128 litrů při vyklopených sedadlech třetí řady.

Ceník Outlanderu sice startuje základním výbavovým stupňem Intense, ovšem k němu sedm míst k sezení nedostaneme. Třetí řada sedadel v tomto případě není dána příplatkem zvlášť, ale je zahrnuta v prostředním výbavovém stupni Intense+. Zde mimo sedmi sedadel najdeme i pohon všech kol, dodávaný nezávisle na motorizaci.

Sedmimístného Outlandera můžeme dostat s benzínovým čtyřválcem 2.0 MIVEC o výkonu 150 koní (110 kW) a CVT převodovkou za akční cenu 738 650 korun.

Z naftových agregátů jsou na výběr dvě verze čtyřválce 2.2 DI-D, jejichž výkon činí buď 150 koní (110 kW) nebo 180 koní (132 kW). Slabší motor se šestistupňovým manuálem vychází na 828 650 korun.

Kompletní ceník benzínových verzí naleznete zde.

Kompletní ceník naftových verzí naleznete zde.

Nissan X-Trail

Nissan X-Trail.Zdroj: Nissan

Z Japonska na náš trh přijel i Nissan X-Trail, který je zároveň nejmenším a nejlevnějším autem z porovnání. Na délku bychom X-Trailu naměřili jen 4640 mm a s tím souvisí i druhý nejmenší zavazadelník, jehož kapacita činí 550 litrů, potažmo 132 litrů při využití třetí řady sedadel.

Nejlevnější sedmimístný X-Trail lze pořídit za standardní ceníkovou cenu 690 400 korun, kdy dostanete nejnižší výbavu Visia a dieselovou šestnáctistovku o výkonu 130 koní (96 kW) s manuálem a pohonem předních kol. Oproti stejně vybavenému X-Trailu v pětimístné verzi je tato cena vyšší rovnou o 30 tisíc korun.

Pokud chcete sáhnout výše, můžete vybírat z druhé nejnižší výbavy Acenta. Zde můžete mít za 711 400 korun třeba benzínový motor 1.6 DIG-T o výkonu 160 koní (118 kW) - napojený je opět na pohon předních kol a manuální převodovku.

Příplatek oproti pětimístné verzi zde činí už 50 tisíc, ale všechny sedmimístné X-Traily mají od stupně Acenta už ve standardní výbavě i panoramatickou prosklenou střechu.

Kompletní ceník naleznete zde.

Renault Espace

Renault Espace.Zdroj: Renault

Poslední konkurent k porovnání je z poněkud jiného soudku než zbytek. V minulých generacích býval francouzský Renault Espace pravověrným klasickým MPV, ale v současné generaci se Renault rozhodl, že se se svým velkým rodinným modelem sveze na módní vlně SUV a crossoverů a dopřál proto vozu třeba i větší světlou výšku.

O nějakých terénních schopnostech sice nemůže být řeč a prakticky všechny dosud propírané vozy projedou víc, ale není-li pro vás průchodnost terénem určujícím kritériem, možná naopak oceníte fakt, že je Espace s délkou 4857 mm ze všech vozů největší a nabídne také nejvíce místa v kufru.

Pokud necháte sedadla ve třetí řadě sklopená a ta v druhé řadě posunete zcela vpřed, naložíte do kufru 719 litrů zavazadel. I za třetí řadou zůstává stále nejvíce místa, a sice 247 litrů.

Cena Espace je v základu stanovena na 799 900 korun za výbavu Life se vznětovou šestnáctistovkou o výkonu 130 koní (96 kW) a manuální převodovkou. Pohon všech kol Renault bohužel nenabízí.

Kompletní ceník naleznete zde.