Francouzský Citroën za 100 let své existence přišel s mnoha významnými automobily a s nimi spojenými technologiemi. Jako oslavu svého významného jubilea Citroën připravil dvojici konceptů, kterými rád zdůraznil svoji invenčnost a pokrokovost.

Citroën vždy uměl hrán na obě strany. Jednou vyrobil opulentní a dech beroucí model, jindy postavil malý a vyloženě ošklivý automobil, který však dokázal „postavit“ poválečnou Francii na kola. Jedním z těch ošklivých byl také Citroën Ami z roku 1961, jehož jméno výrobce oprášil v podobě konceptu městského elektromobilu.

Počtu najetých kilometrů se dá v tomto případě věřit.
Aut se stáčenými tachometry začíná ubývat, zjistila Cebia. Konečně!

Nový koncept Ami One tak nějak kombinuje vlastnosti obou dvou levných Citroënů. Jeho konstrukce je velmi jednoduchá a účelová. Je to ryzí elektromobil do města, ovšem jakékoliv autonomní prvky byste u tohoto vozu hledali marně. To proto, že takové technologie jsou jednoduše drahé a Citroën by s Ami One velmi rád jel v kolejích C2V, který byl určený pro prostý lid.

V podstatě ani nejde o automobil, ale o čtyřkolku, stejně jako Renault Twizy, takže nepotřebujete řidičský průkaz. Ten totiž ve Francii stojí tisíce eur, takže tohle je další velká bariéra, kterou Ami One boří.

Čtyřkolka také nemusí plnit přísné bezpečnostní normy, které se vztahují na běžné osobní automobily. Ovšem něco za něco. Maximální rychlost je omezena na nějakých 45 km/h, což ale u elektromobilu je spíše ku prospěchu věci. Baterie nemusí být kdovíjak velká, tzn., že je levná a malá. Slibovaný dojezd nějakých 90 km je v takovém maximálním tempu rovněž reálnější, než kdyby tohle vozítko jezdilo rychleji.

Koncpet Citroën Ami OneZdroj: Citroën

Úsporná opatření jsou evidentní na první pohled. Většina dílů je záměnná, například levé i pravé světlo je totožné, což platí i o těch zadních. Identické jsou dveře, blatníky také. Ami One nemá víko zavazadelníku, střecha je černý kus plátna, okna jsou pouze výklopná. Zkrátka vše je podřízeno maximálnímu snížení výrobních nákladů.

Na sériovou výrobu to ale zatím nevypadá. Xavier Peugeot, šéf produktové strategie značky Citroën, tvrdí, že jde pouze o koncept. PSA totiž nemá odpovídající platformu a novou vyvíjet nehodlá. Pořad však existuje možnost, že ji koupí od někoho jiného.