Plán výroby nové generace Nivy potvrdil Nicolas Maure, šéf ruské automobilky AvtoVAZ, která Lady vyrábí. Zatím není jasné, kdy novinka dorazí, mluví se o roku 2018, ale i o horizontu tří let.

Tak či onak by měla nová Niva doplnit stávající nabídku nedávno představených modelů Vesta a XRAY. O motorizaci nové generace se zatím jen spekuluje, smysl by dávalo pohonné ústrojí stejné se zbytkem modelové řady, tedy benzinový čtyřválec o objemu 1,6 litru a výkonem okolo 100 koní (74 kW).

Není také jasné, zda půjde novou Nivu označit za plnohodnotný off-road. Maure totiž nový vůz popisoval spíše jako SUV s prvky terénního vozu. Vůbec bychom se tedy nedivili, kdyby Niva po tolika letech nabídla trochu civilizovanější a modernější charakter.

Čtěte také: Lada Niva byla ušetřena před sešrotováním, aby se z ní stala tahle podivnost

Pro širší zájem veřejnosti by se mohla vyrábět s tří- nebo pětidveřovou karoserií. Od Nissanu a Renaultu, kteří jsou spoluvlastníky Lady, bychom mohli očekávat i převzatou techniku, ačkoliv vývoj na základě Dacie Duster (značka Dacia patří Renaultu) byl údajně úplně zavržen.

Nakonec je zde určitá naděje i pro zatvrzelé fanoušky staré Nivy. Některé zdroje totiž uvádí, že se nová generace může objevit v prodeji dokonce po boku té staré.