Budoucí Lada Niva, tedy vlastně Lada 4x4, jak se tento vůz dnes oficiálně jmenuje, stále nebude nijak velkým automobilem. Alespoň to naznačují rozměry konceptu, které nyní největší ruský výrobce automobilů představil. Na délku totiž měři jen 4,2 metru.

Boční silueta sice "stařičkou" Nivu připomíná, jinak jde ale o moderní SUV s designem ve stylu současné produkce této značky. Na různých místech se tedy objevuje symbol písmene X, stejně jako na dalších aktuálně vyráběných modelech.

Zajímavým motivem je využití ruské trikolóry na blatnících v místech, kde obvykle bývají výdechy horkého vzduchu od brzd.

Lada 4х4 40th Anniversary Edition.
Lada slaví 40. narozeniny Nivy speciální edicí. Je překvapivě luxusní

V interiéru konceptu jsou moderní tvary a hodně oranžové barvy. Na obrázcích Lada prezentuje digitální kokpit a velkou obrazovku multimediálního systému.

Zatím se jen spekuluje o tom, jaká technika se dostane do útrob produkčního automobilu. Určitě se nabízí velká míra souznění s Dacií Duster. Lada také nic neprozradila o příchodu druhé generace modelu 4x4 na trh. Zřejmě to ale nebude dříve než v roce 2020. Je také dost dobře možné, že i poté se bude současné provedení vyrábět souběžně.