Na moskevském autosalonu byl největším lákadlem na stánku automobilky Lada koncept 4x4 Vision SUV, ovšem nebyl to jediný zajímavý exponát. Pozornost přitahovala také sportovně laděná verze modelu Vesta.

Jmenuje se Vesta Sport a inspirací se stal dva roky starý koncept, který Lada představila na stejném místě. Produkční verze si vypůjčila některé z prvky ze závodního vozu, se kterým Lada závodila v závodech mistrovství světa cestovních vozů WTTC.

Terénní autobus Torsus Praetorian
Video: Tenhle autobus projede každou českou okresku. A příkop ho taky nezastaví

Vesta Sport se chlubí estetickými vylepšeními, mezi něž patří sportovní nárazník se spoilerem, který zvyšuje přítlak na přední nápravě, širší blatníky a ostřeji tvarované nástavce prahů. Vzadu je rovněž přepracovaný a sportovněji vypadající nárazník s kvazi zadním difuzorem, výdechy a dvěma chromovými koncovkami výfuku. Nechtěný vztlak na zadní nápravě snižuje spoiler na víku zavazadelníku.

V interiéru jsou sportovní sedadla čalouněná umělou kůží a alcantarou, multifunkční volant, hliníkové pedály a karbonové obložení.

Sportovně se Vesta ale jenom tváří, protože atmosféricky plněná „jednaosmička“ nabízí průměrných 145 koní a 182 Nm točivého momentu. Zrychlení neohromí, 9,6 sekundy z 0-100 m/h je rovněž spíš průměrné. Maximální rychlost dosahuje 193 km/h.

Přestože se chlubí sníženým podvozkem, světlá výška 162 mm stále dovoluje jezdit po ruských silnicích, které mají k dokonalosti velmi daleko.