Předchozí
1 z 2
Další

Automobilky sice nemají v současné době možnost pořádat klasické akce spojené s představením svých novinek, ale přesto se premiéry konají. Byť obvykle jen elektronickou formou. Na fotografie zbrusu nových aut se můžete podívat do naší fotogalerie.

V první polovině listopadu se prezentovala řada zajímavých automobilů. Některým z nich, jako například BMW iX, což je velký luxusní elektromobil, jsme věnovali samostatný článek. Další představujeme zatím stručnou formou v následujícím přehledu:

1) Renault Kangoo

Francouzský výrobce představil naráz osobní i skříňové provedení své nejmenší dodávky. Technických údajů zatím příliš neposkytl. Ví se jen to, že díky odstranění takvzaného "B" sloupku karosérii vznikne nevídaně široký vstupní boční otvor. Jeho šířka je 1416 milimetrů, což je dvojnásobek toho, co nabízí současná generace.

Automobil se bude nabízet ve dvou délkových variantách, přičemž v té kratší pojme plechová skříň za předními sedačkami náklad s objemem 3,3 - 3,9 m3 a v té delší pak 4,2 až 4,9 m3. Výhled vzad řidiči usnadní digitální vnitřní zpětné zrcátko.

První exemplář elektromobilu Volkswagen ID.4, který zavítal do Česka
Prozkoumali jsme Volkswagen ID.4 - brzy nejžádanější elektromobil světa

Automobil, který se dostane do prodeje již na jaře příštího roku, budou pohánět jak zážehové, tak i dieselové agregáty. K mání bude opět rovněž čistě elektrická verze.

2) Hyundai Tucson N Line

Agresivnější vizáží se prezentuje sportovnější verze nedávno představené nové generace středního SUV Tucson automobilky Hyundai. Stejně jako běžné provedení tohoto vozu se bude vyrábět na montážní lince v Nošovicích v Moravskoslezském kraji.

Změny jsou poznat na nárazníku, určité odlišnosti jsou také v interiéru. Ten ale zatím automobilka neodtajnila. 

Řada modelů N Line se v současné době již skládá z vozů i30, i20, i30 a Kona. Jedná se o vstupní bránu do světa reprezentovaného sportovní divizí N. Ta samozřejmě vytváří již také modely s výkonnějšími motory a upravenými podvozky.

Tucson N Line se začne prodávat na jaře příštího roku.

3) Ferrari SF90 Spider

První model značky Ferrari s plug -in hybridním pohonem SF 90 Stradale konstruktéři zbavili střechy a vytvořili z něj Ferrari SF 90 Spider.

Jestliže řidič zmáčkne příslušný knoflík, začne se skládat pevná střecha. Za čtrnáct sekund si pak již posádka může vychutnávat jízdu s otevřeným nebem nad hlavou.

Toyota Highlander
Novinky Toyoty pro rok 2021: Velké "americké" SUV, luxusnější verze pick-upu....

První plug-in hybridní vysokovýkonný spider na světě pohání čtyřlitrový přeplňovaný osmiválec, který ve spolupráci s třemi motory poskytuje celkem 999 koňských sil. Díky tomu se lze rozjet z nuly na stovku za 2,5 sekundy a dosáhnout až 340 km/hod. Cena je zatím neznámá.

4) Land Roveer Discovery - facelift

Jak bývá při faceliftu obvyklé, také právě modernizované SUV Land Rover Discovery se teď prezentuje se změněnými světlomety a předním i zadním nárazníkem. Uvnitř, což je teď také v podstatně normální záležitostí, se ocitl větší multimdeiální displej a digitální přístrojový štít. Zajímavě vypadá nový multifunkční volant.

Mezi čtyřmi pohonnými jednotkami jsou hned tři mildhybridní. Základem je benzinový dvoulitrový čtyřválec (300 koní). Pak již následují zmíněné elektrifikované agregáty - vždy jde o šestiválce. Jeden z nich je zážehový (360 koní), dva vznětové (250 a 300 koní).

5) Hyundai Kona Eletric - facelift

Elektrická verze malého SUV Kona se také vyrábí v Nošovicích. Nyní vůz dostal poměrně zásadně změněnou příď, z níž zmizela i dosud naznačovaná maska chladiče. Na přídi se také objevily výraznější do boku protáhlými světlomety.

V interiéru je nově digitální přístrojový štít s úhlopříčkou deset a čtvrt palce a multimediální systém dostal nové funkce a schopnosti.

Auto lze teď také dálkově ovládat prostřednictvím mobilní aplikace. Například lze spustit či zastavit dobíjení nebo interiér vytopit ještě před započetím jízdy.

Mercedes-Benz S 2020 Praha
Mercedes představil v Česku novou třídu S. Jen rozvod vzduchu obsahuje 20 motorů

Parametry motoru i trakční baterie zůstaly prozatím stejné.

6) Elektrický Ford Transit

Opravdu zajímavé parametry nabízí plně elektrická velká dodávka Fort Transtit. Model s označením E-Transit si veze v podvozku baterii s kapacitou 67 kW, což zajistí dojezd 350 kilometrů. Nabíjet ji půjde výkonem až 115 kW.

Značka s modrým oválem slibuje, že dosavadní provozovatelé naftových verzí tohoto vozu ušetří po přechodu na plně elektrickou verzi zhruba 40 procent servisních nákladů.

Ford E-Transit se bude vyrábět v celkem 25 variantách, co se týká délky, výšky a celkové hmotnosti. Jedinou smutnou zprávou je, že se na trh dostane až v roce 2022.

7) Nissan Micra - facelift

Jen malé designové změny potkaly při faceliftu městský vůz Nissan Micra. Ten se v aktuální generaci nabízí již čtyři roky. Novinkou je přidání výbavových verzí N-Sport a N-Design.

Nově bude jedinou motorizací litrový zážehový turbomotor. Diesel v tomto voze končí. Ve standardu se ocitne širší škála bezpečnostních asistenčních systémů.