Proti dřívějším představám pick-upu od Mercedesu sice sériová verze trochu ztratila na dravosti a agresivitě, stále to však vypadá, že bude mít třída X dostatek sil konkurovat například Amaroku od Volkswagenu.

Vůbec první pick-up od této prémiové značky se v oblasti vzhledu vyznačuje masivní mřížkou chladiče a světlomety ve stylu většiny dnešních Mercedesů. Nesmí chybět ochranné oplastování předního nárazníku, nástupní prahy a na korbě pomocný rám.

Škoda Kodiaq.
Škoda má za sebou nejlepší první pololetí. I když prodala méně Octavií

Novinka však nevznikla čistě z rukou inženýrů Mercedesu, pick-up je totiž postaven na existující platformě Nissanu Navara, jelikož německá automobilka již déle spolupracuje s koncernem Renault-Nissan.

Třída X bude nabízena ve třech verzích. Pracovně zaměřená je třída X Pure, pro spotřebitele je učena třída X Progressive a verze pro každodenní volnočasové využití, která už by měla mít blíž k vozům SUV, je třída X Power.

James May, Jeremy Clarkson a Richard Hammond.
Výroba The Grand Tour stojí miliardy. Kolik si ale Clarkson a spol. vydělají?

Nehledě na zvolenou verzi pak bude ve výbavě třídy X praktická korba s osvětleným nákladovým prostorem a 12voltovou zásuvkou. Zadní nárazník má integrovaný schůdek pro snadnější nakládání, který se dá rovněž odstranit, aby se páté dveře daly otevřít dolů o 180 stupňů.

Interiér si zachovává architekturu dnešní modelové řady Mercedesu, avšak malou novinkou jsou jinak vypadající výdechy klimatizace. V základu bude jednoduché látkové čalounění a plastové obložení, přičemž dražší verze lze mít vybaveny kůží a dřevem v několika barvených kombinacích.

Nejvýkonnější bude šestiválec

Nejprve se pod kapotou objeví dva různě naladěné přeplňované naftové čtyřválce. Varianta X220d pracuje s objemem 2,3 litru a výkonem 163 koní (120 kW), kdežto u X250d je to díky dvěma turbodmychadlům 190 koní (140 kW).

Později se objeví také X200 s benzinovým čtyřválcem o výkonu 165 koní (122 kW) a výkonnější šestiválcový turbodiesel produkující 258 koní (190 kW) a 550 Nm točivého momentu.

Podle motorizace bude na výběr šestistupňová manuální nebo sedmistupňová automatická převodovka. Ve standardní specifikaci má třída X pohon zadních kol, čtyřkolka bude samozřejmě za příplatek.

Tesla Model S.
Záhada. V Nizozemsku se "ztrácejí" Tesly a nikdo neví proč, jak a kam mizí

I když by se někdo mohl na „pracovní pick-up od Mercedesu“ dívat skrze prsty, německá značka se nemá v tomto segmentu za co stydět. 

Stejně jako Nissan používá Mercedes klasický rám a zadní tuhou nápravu, díky čemuž třída X uveze 1,1 tuny nákladu včetně posádky uvnitř a rovněž je schopna utáhnout přívěs do hmotnosti 3,5 tuny. Volitelný off-roadový podvozek pak nabídne světlou výšku až 222 mm.

V prodeji se třída X objeví letos v listopadu. Německé ceny začínají na částce 37 294 eur, což je v přepočtu asi 973 tisíc korun.

Zdroj: Youtube


Zdroj: Youtube