Právě relativně vlažné prodeje modelu Edge by totiž mohly znamenat, že si ST na starém kontinentě prostě nekoupíme. Vzhledem k naladění by to ale byla věčná škoda.

Vrcholný Edge se totiž pyšní dvěma turbodmychadly přeplňovaným benzínovým šestiválcem o objemu 2,7 litru, jehož výkon 340 koní (250 kW) a točivý moment 515 Nm se přenáší na všechna kola přes nový osmistupňový automat. Kromě toho, že má převodovka o dva kvalty navíc, dostala také nový otočný volič řazení, nahrazující klasickou páku. Tenhle prvek by se ale měl objevit ve všech verzích.

Kromě výkonného motoru si Edge ST polepšil i v dalších ohledech. Odpružení je prý tužší a agresivnější, za příplatek lze dostat větší brzdy a jednadvacetipalcová kola obouvají nízkoprofilové pneumatiky. Krom toho je verze ST vybavena jinou mříží chladiče, nástavci bočních prahů nebo třeba sedadly s výraznějším bočním vedením.

Ford Mondeo.
Ford Mondeo to má možná spočítané. Automobilka prý zrušila jeho modernizaci

Celkově byl v rámci faceliftu proveden menší redesign, takže si Edge veze třeba nové nárazníky, full-LED světla v základní výbavě, vylepšené a posílené jízdní asistenty nebo lištu na pátých dveřích v leskle černé barvě.

Co se motorů týče, u nás je a zřejmě i zůstane v nabídce stále jen dvoulitrový turbodiesel, disponující dvěma turby a 210 koňmi (154 kW). S rostoucí popularitou sportovně laděných SUV je však malá naděje, že se citelně silnějšího šestiválce v modelu ST dočkáme i u nás. Nechme se překvapit.

Zdroj: Youtube