Symbolicky čtvrtým modelem v nabídce francouzské značky DS je nová generace vozu DS4. V tuzemsku se tento zvýšený hatchback začal prodávat za ceny začínající na úrovni 720 tisíc korun.

Vůz si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

DS nezastírá, že jeho modely využívají technická řešení určená také pro jiné vozy koncernu Stellantis, ale posouvá je na vyšší úroveň. Platí to zejména o interiéru, který je hodně svébytný.

Trošku výjimečný ve světě současných aut je už hlavní multimediální displej, který netrči nad palubní desku, ale je zakomponován do ní. Hlavní překvapením je ale třetí displej (tím druhým je digitální sdružený přistrojový panel za volantem). Slouží k ovládání některý z funkcí vvozidla.

Citroën C5X
Toto je nástupce oblíbeného Citroënu C5. Dostal navíc písmeno X

Tuctové rozhodně nejsou také skryté švy v čalounění, "neviditelné" středové výdechy klimatizace nebo ozdobné prvky z pravého jasanového dřeva.

Do vozu je možno zabudovat také třeba kameru pro "noční" vidění, head-up displej nebo podvozek Active Scan Comfort. Ten ve spolupráci s čelní kamerou umí sledovat povrch před vozem a připravit tlumiče na následný přejezd výtluku, kolejí, retardérů a podobně.

Důraz na kvalitní podvozek

Oproti třeba novému Peugeotu 308 nebo Citroënu C4 má DS4 sofistikovanější podvozek. Například velká část jeho dílů není vyrobena z listovaného plechu, ale z hliníku. Jistějším jízdním vlastnostem napomáhá také (opět v porovnání s výše uvedenými modely) širší rozchod kol.

Zákazník má možnost poměrně široké volby motorizací. Ty základní (jak tříválcová dvanáctistovka, tak čtyřválcový turbodiesel) mají shodně výkon 130 koňských sil. Následují dvě výkonové verze zážehové přeplňované šestnáctistovky. Slabší poskytuje řidiči k využiti 180, silnější pak 224 koní. Poslední možností je plug-in hybridní verze. Souhrnný výkon spalovací a elektrického části pohonného ústrojí je pak rovněž 224 koňských sil. Vždy zákazník dostane osmistupňovou automatickou převodovku.

Citroën C3 Aircross 2021
Citroën C3 Aircross má teď úplně jinou příď. Na trh se dostane v létě

Za dva roky se začne nabízet také plně elektrická FS4. Kromě klasické verze vozu si kupující budou moci zvolit také verzi Cross s patřičnou offroadovou vizáží. Připlácí se za ni 20 000 Kč.

Výbavové stupně jsou v nabídce celkem čtyři. Nejdražší verzí s cenovkou jeden a čtvrt milionu je plug-in hybrid  ve výbavě Rivoli Cross.