Nissan Leaf patří k vůbec nejprodávanějším elektrickým autům na světě. Aktuálně už jezdí ve své druhé generaci, která kromě nabíjení umožňuje i rekuperovat elektrickou energii během jízdy. Rekuperace probíhá po uvolnění brzdového pedálu, ale i při brzdění nebo zařazení polohy B na voliči automatu.

Pokud průměrný řidič najede s autem za rok 18 tisíc kilometrů, podaří se mu přitom rekuperací vytvořit dalších 744 kWh elektrické energie. Alespoň to tvrdí automobilka, který se uspořenou elektřinu rozhodla převést do názorných příkladů.

Elektromobil je v českém prostředí jen vozem pro ty, kteří nehledí na náklady.
Elektromobil se proti běžnému autu sotva vyplatí. Bez ohledu na nižší náklady

Tolik elektřiny by stačilo podle Nissanu k tomu, aby se rozsvítilo 266 vánočních stromků, aby se upeklo v troubě 297 večeří, aby běželo 744 televizí po dobu pěti hodin a aby 10 783 domácností rozsvítilo vánoční dekoraci z tisíce diod.

„Santa Claus by neměl být jediný, kdo letos bude mít sváteční druh transportu,“ řekla šéfka elektrického oddělení evropské pobočky Nissanu. Poté představila Nissan Leaf ozdobený jako vánoční stromeček. Energie k jeho rozsvícení vznikla právě díky rekuperaci. Více už na přiloženém videu:

Zdroj: Youtube