Nové Porsche Cayenne veřejnost nešokovalo kdovíjakou změnou designu a v této oblasti se jednalo spíše o evoluci předchůdce. Na technice se ovšem zapracovalo rozsáhle a tak je novinka lehčí, o trochu prostornější a nacpána nejnovějšími technologiemi.

Poprvé dostalo SUV systém natáčení zadních kol a vyladil se pohon všech kol. Interiér je zcela nový s velkým 12,3palcovým displejem infotainmentu, jednodušším středovým panelem a další várkou displejů a dotykových ploch. Pokud jde o praktičnost, zavazadlový prostor byl zvětšen o 100 litrů na konečných 770 litrů.

Range Rover.
Facelift Range Roveru přináší vyšší výkon a plug-in hybrid. Zlepšil se i komfort

Zprvu se na českém trhu objevují dvě nejzákladnější verze Cayenne a Cayenne S. Obě varianty se přitom liší hlavně motory pod kapotou, kdy první využívá přeplňovaný třílitrový šestiválec o výkonu 340 koní (250 kW) a točivém momentu 450 Nm. Cayenne S pak nabídne výkonnější dvakrát přeplňovaný 2,9litrový šestiválec o výkonu 440 koní (324 kW) a točivém momentu 550 Nm. Obě verze novinky přitom využívají osmistupňovou automatickou převodovku.

Základní Cayenne bude k mání minimálně za 2 055 000 korun a ve standardní výbavě dostanete třeba 19palcová kola, LED diodové světlomety, parkovací senzory, elektricky ovládané víko kufru, tempomat, navigaci, audiosystém s deseti reproduktory, dvouzónovou automatickou klimatizaci, elektricky ovládaná přední sedadla a částečně kožené čalounění.

Škoda Karoq.
Už víme, jak jezdí nová Škoda Karoq. Vyzkoušeli jsme všechny motory

Za výkonnější Cayenne S si pak náležitě připlatíte, neboť vyjde na 2 516 000 korun. Zde se výbava liší od základního Cayenne pouze minimálně, takže si připlácíte hlavně za silnější motor a lepší dynamiku. Jak už to ovšem u Porsche chodí, základní cenovku vozu lze silně nastřelit výběrem příplatkové výbavy.

Dále se očekává rozšíření nabídky o verzi Turbo, která používá čtyřlitrový dvakrát přeplňovaný osmiválec o výkonu 550 koní (404 kW) a točivém momentu 770 Nm. U ní lze předpokládat cenovku kolem hranice třech milionů korun. K tomu všemu se máme dočkat ještě hybridních verzí Cayenne. Ty stejně jako Turbo vstoupí na trh později.

Verze Motorizace Cena
Cayenne 3.0 V6 Turbo
(340 k/250 kW)
2 055 000 Kč
Cayenne S 2.9 V6 Bi-Turbo
(440 k/324 kW)
2 516 000 Kč