Současná třetí generace Suzuki Jimny patří do skupiny vůbec nejdéle vyrábějících se modelů na světě. Třetí Jimny se totiž ukázalo již v roce 1998 a dodnes ho Suzuki pouze vylepšovalo lehkými modernizacemi a facelifty.

Suzuki už má každopádně novou generaci Jimny přichystanou k oficiální premiéře a taktéž na cestu k dealerům. Odtud přitom pocházejí nové fotky, které ukazují model v plné kráse.

Huansu C60 Hyosow.
Číňané už stihli okopírovat i Lamborghini Urus. Miliony ale potřebovat nebudete

Naplno se tak potvrzují dřívější ilustrace. Nové Jimny ničím nešokuje a jsme rádi, že si zachovává hranatý a funkční design i rozměry malého off-roadu, který terénními schopnostmi a robustností určitě zahanbí dnešní malá SUV a crossovery.

Vzhled krabičky na kolech ale doplňuje svěžejší a možná ještě jednodušší design než u předchůdce. Předku dominuje rozměrná maska chladiče, pár kulatých světlometů a prostý černý nárazník, to je vše. Z profilu možná dokonce připomíná zmenšený Mercedes třídy G.

Pravděpodobně taky dojde na uvedení alespoň dvou variant nového Jimny. Původní ilustrace a maskované prototypy totiž ukazovaly výbavu ve formě širšího rozchodu kol, větších blatníků a terénních pneumatik, zatímco nynější uniklé fotky zobrazují nejspíše civilní verzi bez těchto úprav.

BMW X5.
Nové BMW X5 oficiálně. Je větší, vybavenější a prý si troufne i do terénu

A jak už víme, interiér bude také křičet funkčností a jednoduchou údržbou s madlem pro spolujezdce na palubní desce, velkými ovladači a prostými černými plasty. Snad jediným hi-tech vypadajícím prvkem je dotyková obrazovka infotainment systému. Kaplička za volantem pak schovává dvojici analogově vypadajících budíků.

Nové Jimny by mělo stále využívat jako základ žebřinový rám a osvědčený pohon všech kol. O motorizacích se zatím vedou spekulace, ale možná bychom se dočkali atmosférické dvanáctistovky či litrového přeplňovaného tříválce o výkonu kolem 115 koní (85 kW) a točivém momentu 170 Nm. Nakonec ovšem záleží na dostupnosti pro jednotlivé trhy.

Oficiální premiéra tedy možná přijde už zanedlouho, přičemž uvedení na trhy mimo Japonsko se předpokládá na začátek příštího roku.

Zdroj: Youtube