Pokud byste si teď chtěli u dealerů objednat elektrickou Škodu Citigo, tak máte pro letošek smůlu. "Celá kvóta dvou tisíc kusů pro rok 2020 a Českou republiku je již vyprodaná," uvedl na setkání s novináři šéf prodejní organizace Škoda Auto v ČR Luboš Vlček.

Více aut se podle něho objednat nedá, protože je nedostatek baterií. Citigo e iV bude v nabídce automobilky ještě příští rok. Vlček je také spokojen s podílem prodejů verze plug-in hybrid u modelu Škoda Superb. Schopnost jezdit desítky kilometrů čistě na elektřinu má v současnosti zhruba každý šestý u nás prodaný exemplář této modelové řady.

Škoda Citigo e iV se příští rok stane nejprodávanějším elektromobilem v Česku
První test první elektrické Škody na tuzemských silnicích. Kam dojede?

Letošní rok je podle Vlčka rokem Octavie, proto se v příštích měsících bude pokračovat s uváděním nových verzí a motorizací. Například již příští týden získají zákazníci možnost objednat si takzvanou "entry verzi" Octavie. "Bude začínat na částce 456 900 a bude mít hodně solidní výbavu," slibuje.

Přestože trh s auty letos oproti loňskému výsledku 250 000 poklesne v případě příznivého vývoje epidemie koronaviru o zhruba pětinu (a v případě nepříznivého přibližně o třicet procent), podíl značky Škoda na trhu vzroste. "Měli bychom dosáhnout na podíl výrazně nad třetinou," tvrdí.

Přesto se zatím žádný z dealerů Škody v České republice nedostal do finančních obtíží. " I díky tomu, že servisy se již opět rozběhly na plnou kapacitu," dodal.