Již jen málo času mají zájemci objednat si takzvaně do výroby, tedy přesně podle vlastních požadavků na motorizaci a výbavu, zájemci o model Škoda Rapid s karosérií liftback. Pak éra tohoto vozu skončí. Stejný osud potká i technicky identický model Toledo španělského Seatu.

"Výroba poběží už jen do května," potvrdil pro Automix mluvčí automobilky Škoda Zdeněk Štěpánek. Naopak produkce Rapidu ve verzi Spaceback již skončila. Vůz musel uvolnit místo na výrobní lince modelu Scala.

Škoda Vision E
Škoda v Ženevě ukáže i elektromobil. Sériová verze se moc lišit nebude

Stejně jako nebude mít Rapid další pokračování, do důchodu odejde i jméno Toledo. "Zatím se nepočítá s tím, že bychom ho použili pro některý z nově chystaných vozů," sdělil Filip Stoulil z tuzemského zastoupení španělské značky.

Škoda však má před sebou na novinky bohatý rok. V Ženevě bude mít výstavní premiéru městský crossover Kamiq (snímky i podrobné informace o něm přineseme v úterý), společně s konceptem elektromobilu pro rok 2020.

Hned o dva měsíce později, během světového mistrovsví v ledním hokeji na Slovensku, se uskuteční světová premiéra celé plejády dalších modelů. Konkrétně půjde o modernizovaný superb v obou karosářských provedeních a včetně jeho plug-in hybridní varianty a poloterénní verze Scout, a rovněž o plně elektrické Citigo. To nebude muset absolvovat žádnou dlouhou cestu. Vyrábět se totiž bude v bratislavské továrně Volkswagenu.

Všechny výše jmenované vozy (s výjimkou Citiga-e, které dealeři začnou nabízet až na počátku roku 2020) vstoupí na tuzemský trh s novými automobily už během letoška.

Pokud nepřijdou "utažené" zatáčky, je Kodiaq RS dost rychlý
Nakolik je Škoda Kodiaq RS spotovní? Zjišťovali jsme ve Španělsku

Po Scale, kterou to čeká na přelomu dubna a května, se první exempláře vozu Kamiq začnou zákazníkům předávat na konci září.

Tajemstvím je zatím obestřeno místo i čas premiéry čtvrté generace Octavie, tedy nejprodávanějšího škodováckého modelu. Spekuluje se sice o podzimním frankfurtském autosalonu, ale tam zřejmě z důvodu koncernové politiky dostanou přednost nové generace modelů A3 Seat Leon. Nabízí se tedy varianta samostatné speciální akce jako v případě vozu Scala, je ale možné, že se to už během letoška nestihne.