Mercedes-Benz představil třetí generaci svého největšího SUV jménem GLS. A nestalo se tak jinde než v New Yorku. USA je totiž pro GLS stále nejdůležitějším trhem, což podtrhuje i fakt, že se tenhle komfortní gigant vyrábí v továrně ve státě Alabama.

Není překvapivé, že GLS navazuje na design loni představeného GLE. To autu pomáhá umně skrýt své obří rozměry do poměrně oblého tvaru. Moderní design s full-LED světlomety, velkou maskou chladiče (ale ne tak absurdní jako u BMW X7) a mohutnými koly autu dlouhému těžko přijatelných 5207 mm padne jako ulitý. Mimochodem, nová generace prodloužila délku o 77 mm, šířku o 22 mm a rozvor o 60 mm. Jako by to předtím bylo málo.

Porsche 911 Speedster
Porsche představilo nový stylový model 911 Speedster. Má k němu i hodinky

Výsledkem je ale ještě více místa pro bohaté rodiny. Auto má na palubě už zcela samozřejmě tři řady sedadel. A Mercedes tvrdí, že i na dvě samostatná a elektricky sklopná zadní místa se posadí lidé do výšky 194 cm! To už se z GLS pomalu stává mikrobus. A k tomu pořádně luxusní. Stačí si prohlédnout přiložené fotografie parádního interiéru, který kromě kůže a kovu zdobí velké obrazovky.

Protože je v USA, hovoří zatím Mercedes hlavně o dvou benzinových motorech. Oba jsou vybaveny systémem EQ Boost, který využívá 48V technologii. Jde o startér-generátor schopný popostrčit auto krátkodobě kupředu, konkrétně má přidat až 22 koní a 250 Nm. Obr tak vyrazí rychleji od semaforů a ani to nebude stát tolik peněz.

Třeba brožura Kodiaqu ukazuje akční scénu z Jurského parku
Jak se prodávají vozy Škoda v Číně? Značka přijde dráž než samotné auto

Hvězdou má být verze GLS 580 4Matic. Benzinový osmiválec disponuje výkonem 489 koní a točivým momentem 700 Nm. Slabší šestiválec ve variantě GLS 450 4Matic má 367 koní a 500 Nm. Mercedes chystá také dva diesely. Jde o řadové šestiválce ve verzcíh 350 d a 400 d, které mají výkon 286 s 330 koní. Motory už splňují normu Euro 6d- standard, která vstoupí v platnost 1. ledna 2020.