Již od roku 1978 nabízí koncern Volkswagen řemeslníkům, obchodníkům, ale i rodinám model Caddy. Od té doby jich vznikly tři milióny kusů. Další statisíce každý rok začnou přibývat i po zahájení výroby páté generace, která se představila v Düsseldorfu.

Nový automobil ve skutečnosti nevypadá tak dravě sportovně, jak mohly naznačovat první skici, ale oproti končícímu Caddy se jedná nepochybně o velký krok kupředu.

A to jak po designové, tak i po technické stránce. Poprvé je totiž pro užitkový vůz koncernu Volkswagen využita platforma MQB, na které jezdí třeba i Golf i nebo Octavia.

Volkswagen id1
Zde je přesný jízdní řád příjezdů letošních novinek VW! A také Audi a Seatu

Novinka pořádně narostla. Nyní měří na délku 4,501 mm, což znamená v mezigeneračním srovnání prodloužení o 93 mm. Také rozvor si polepšil o 73 milimetrů na 2,755 mm. Jen výška vozu má nižší úroveň. Konkrétně 1,797 mm, což je o 25 mm méně. Prostor pro vyšší náklad se přesto nezmenšil. Ložná plocha nákladového prostoru je bez tří milimetrů 1,8 metru.

Ti, kdo potřebují přepravovat i v tomto typu dodávky třeba klasickou paletu na šířku, budou určitě vděčni za rozšíření auta a tudíž i vnitřního prostoru. Karosérie se rozšířila o 62 milimetrů a šířka nákladového prostoru poskočila na hodnotu 1 606 milimetrů, což je o padesát milimetrů více než dosud a mezi podběhy dokonce o šedesát milimetrů na celkových 1234. Objem nákladového prostoru tedy v Caddy V činí 3,3 m3.

Volkswagen Caddy 2020Zdroj: Volkswagen Užitkové vozy

Díky nahrazení původní zadní nápravy odpružené pomocí listových per je v novince zadní náprava s vlečným ramenem a panhardskou tyčí s vinutými pružinami. Díky tomu bude možné do útrob automobilu instalovat různé alternativní pohonné systémy. Zatím z nich bude dostupný pouze pohon na CNG, ale později se určitě objeví i hybridní verze.

Volkswagen Golf 8. generace
Nový VW Golf má české ceny. Jaké jsou v porovnání se Škodou Scala a Hyundai i30?

I nadále zůstávají samozřejmě mezi motorizacemi různé výkonové stupně dvoulitrového TDI a dále agregát 1,5 TSI. Motory budou spolupracovat jak s manuálními převodovkami, tak i sedmistupňovým DSG. V nabidce opět bude pohon všech kol. Všechny motorizace by měly zajistit řidičům v průměru o 12 procent nižší spotřebu.

Za "osobáky" výbavou nezaostává

Caddy bude možné vybavit širokou paletou bezpečnostních asistenčních systémů, které Volkswagen nabízí v modelech jako je Golf, či Passat. Tedy třeba adaptivní tempomat se schopností zastavit a zase se sám rozjet, dále třeba Trailler Assist, který usnadňuje couvání s přívěsem, nebo asistent pro změnu jízdního pruhu.

Kromě užitkových verzí bude samozřejmě v nabídce rovněž verze kombi, případně čistě osobní varianta.

V blízké budooucnosti hodlá Volkswagen odtajnit i kompletní parametry prodlouženého Caddy Maxi. Jeho délka by měla dosáhnout 4853 milimetrů, ložná plocha délky 2150 milimetrů a objem skříně rovné čtyři metry krychlové.

Ceny zatím známy nejsou. Je na to navíc dost času. "Nový Caddy se bude na čský trh uvádět až na přelomu tohoto a příštího roku, uvedl šéf divize Volkswagen Užitkové vozy společnosti Porsche Česká republika Jakub Šebesta.