V tomto konkrétním případě dostal Opel stejný základ, jaký nalezneme v útrobách Peugeotu 3008. Třeba podlahová platforma s rozvorem 2675 mm je přenesená prakticky beze změn, nicméně vzhled vozu a jeho interiér nepřipomíná francouzského bratříčka ani v nejmenším. Zde platí, že Opel svůj model převlékl a odlišil ve všech myslitelných ohledech.

Grandland X bude zatím k dispozici jen s dvojicí motorů. Základem je benzínový tříválec 1.2 Turbo, podávající výkon 130 koní (96 kW). Druhým motorem je dieselový čtyřválec 1.6 CDTI, jehož výkon činí 120 koní (88 kW).

Opel Grandland X.
Prozkoumali jsme Opel Grandland X, nové SUV s francouzskými kořeny. Jaký je?

Oba motory jsou standardně spárovány se šestistupňovou manuální převodovkou, za příplatek potom se šestistupňovým automatem, využívajícím k přenosu síly klasický hydrodynamický měnič. Bohužel stejně jako u sesterského Peugeotu, ani u Opelu není možnost příplatku za pohon všech kol.

A na kolik tedy vyjde

Ceník Grandlandu začíná podle slov Opelu „dlouhodobě akční cenou“ 479 900 korun. Za tu dostaneme základní výbavu Selection a benzínový motor s manuální převodovkou. Příplatek za automatickou převodovku činí 40 tisíc korun (celkem tedy 519 900) a za naftový motor připlatíme oproti základu 60 tisíc korun (celkem 539 900).

Opel Grandland X.
Opel ukázal nový Grandland X, je to převlečený Peugeot 3008

Už v základní výbavě dostaneme docela slušnou spoustu prvků. Jsou tu třeba LED světla denního svícení a LED zadní světla, manuální klimatizace, autorádio s Bluetooth handsfree, tempomat nebo všechna okna v elektrice. Z nabídky jízdních asistentů se zde objevuje čtení dopravních značek a upozornění na vyjetí z pruhu.

Na částce 514 900 korun začíná vyšší výbava Enjoy, vybavená ve standardu bezpečnostním a komunikačním systémem OnStar, lepším audiosystémem, ovládáním rádia a tempomatu na volantu a sedmnáctipalcovými litými koly. Hlavně se zde však otevírá široká nabídka výbavových balíčků, které k základní výbavě dokoupit nelze.

U výbavy Enjoy si tak můžeme dopřát třeba kožená ergonomická sedadlas ventilací a zároveň i automatickou dvouzónovou klimatizací za 39 000 korun nebo automatický parkovací asistent se zadní kamerou, navigací a vyhřívanými zrcátky za 40 000 korun.

Grandland X lze objednávat již nyní, u zákazníků se první vozy objeví na začátku října.

Kompletní ceník:

Ceník Opel Grandland X.Zdroj: Opel