V letošním roce se většina novinek pro první dvě třetiny letošního roku měla představit na autosalonu v Ženevě. Ten se ovšem ze známých důvodů nekonal, a tak je značky představují se zpožděním a obvykle formou videokonferencí. Souběžně se již rozjela vlna prvních upoutávek na vozy, které přijdou později. Mezi nimi je i vlajková loď značky Mercedes-Benz, tedy takzvaná třída S. Snímky níže popisovaných aut si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

1) Nové Hyundai Santa Fe

Vůz dostane zbrusu nové designové řešení přední části. Podstatně jiná má být i technika. Toto (v Evropě) největší SUV korejské značky totiž konstruktéři vybudovali na základě nové globální podvozkové platformy. Ta nepochybně umožní i zástavbu elekrifikovaných pohonů. Vůz se má dostat na trh během letošního podzimu

2) Nový Mercedes-Benz třídy S

Oproti současné generaci dostane tento luxusní Mercedes mohutnější masku chladiče a zcela přepracovaný interiér. Z uniklých špionážních snímků je zřejmé, že uprostřed palubní desky se ocitne obrovský svisle orientovaný displej. Auto se začne vyrábět v září, příští rok pak verze se spalovacími i elektrifikovanými pohony doplní plně elektrický model EQS.

Nový Seat Leon jsme vzali i na silničky v okolí hradu Krakovec
První jízda v novém Seatu Leon: Určitě nejsportovnější rodinné auto koncernu VW!

3) Facelifty BMW 5 a 6 GT

Ostřejší rysy na přídi, ledvinky v únosné velikosti a další motory s elektrickou dopomocí. To je hlavní zpráva o modernizaci klasického modelu BMW 5 i luxusněji orientovaného 6 GT. Pohon typu plug-in hybrid bude k dispozici i pro kombi (Touring). V interiéru se mnoho nezměnilo. Zůstávají tedy klasické "čudlíky" pro ovládání klimatizace i kulatý ovladač systému iDrive

4) Modernizace Mercedes E kupé a cabrio

V duchu toho, co již nastalo dříve při faceliftu sedanu i kombíku třídy E, se nesou úpravy vzhledu i techniky variant kupé i kabriolet. Design se tudíž "přiostřil", uvnitř je také nový volant a pod kapotou nové nebo upravené agregáty. Ve standardu je teď devítistupňová automatická převodovka a díky instalaci 48Voltové elektrické sítě může řidič získat dalších 16 kW výkonu navíc.

5) Facelift Mini Countryman

SUV britské značky si ponechává stávající paletu motorů. Uvnitř si můžou zákazníci za příplatek 200 eur nechat vyměnit typické kulaté přístrojové ukazatele za digitální oválný štít. Jinak se původní a nová verze moc neliší.

Z tohoto konceptu vznikne nová Panda
Fiat se vrátí k levným autům i k modelu Punto. A také opustí své červené logo

6) Nový Nissan Z

Model 370 Z "kroutí" ve službách automobilky z Japonska službu již dvanáctý rok. Zatím sice není známo ani jméno nástupce, ale na video kanálu Youtube se již objevila pohledná silueta nástupce. Nejpravděpodobnější jméno je Nissan 400 Z

7) Facelift KIA Rio

Městský hatchback, který je konkurentem například pro Škodu Fabia, dostane nově tvarovanou příď, pohánět ho kromě klasických benzinových motorů můžou rovněž mild-hybridní jednotky a k dispozici bude i jeden technický unikát. Tím je unikátní manuální převodovku, u které je spojka ovládána elektronicky a nikoli mechanicky. I to prý dokáže snížit spotřebu, potažmo emise CO2.

8) Volkswagen Nivus

Techniku modelů Polo a T-Cross využije v Brazílii vyráběné a prodávané kupé-SUV Volkswaten Nivus. Oproti evropskému T-Crossu je ovšem větší - délka činí 427 centimetrů. Po uvedení na jihoamerické trhy by se mělo dostat zřejmě již příští rok i na trhy zemí Evropské unie.