Jak bylo řečeno již v článku o uvedení Polestar 1, nové hybridní kupé ze švédsko-čínské koprodukce si nebudeme kupovat, ale pronajímat v rámci systému, který připomíná operativní leasing. Bez potřeby skládat zálohu či akontaci, upíšeme se k dvouletému nebo tříletému „předplatnému“ a dostaneme vůz, o který se prakticky není potřeba starat.

V poplatcích za pronájem je obsažen mimo jiné i veškerý servis, probíhající tak, že si asistent servisu prostě přebere vůz od zákazníka na základě jeho schválení přes mobilní telefon. A samotné objednání nového vozu, to proběhne pochopitelně přes internet, případně jen s krátkou předchozí návštěvou jednoho ze showroomů.

Polestar 1.
Volvo představilo první Polestar. 600koňové kupé si ale nikdy nikdo nekoupí

Kolik má celá služba „nevlastnictví“ Polestaru 1 stát, to zatím odhaleno nebylo. Jisté však je, že půjde o relativně vysokou částku, očekáváme nižší desetitisíce měsíčně. Polestar věří, že ani to nezastaví zájemce od toho, aby si nové kupé pronajali. Přece jenom zde odpadá nutnost vůz kupovat, servisovat a pochopitelně následně prodávat.

Navíc kdo prahne po nižší ceně za pronájem, mohl by využít možnosti pronájmu v „druhé vlně“, tedy zapůjčení si auta, kterým už někdo dva nebo tři roky jezdil. Teprve u aut po druhé vlně je potom možné, že se odprodají běžným způsobem.

Co se běžné koupě nového vozu týče, ani ta není rezolutně vyloučena. Jeden z šéfů Polestaru Jonathan Goodman v rozhovoru pro magazín Cnet řekl, že si neumí představit situaci, kdy posílá ze showroomu pryč zákazníka, který si chce koupit nové auto za plnou částku. Neupřesnil ale, kolik peněz by zájemce musel vyskládat na stůl. Odhaduje se, i vzhledem k plánu vyrábět jen 500 kusů ročně, že kupé bude stát přes 3,5 milionu korun.

Škoda Karoq.
Škoda se do USA hned tak nepodívá. Prozatím se bude soustředit na Indii

Strategie Polestaru každopádně reflektuje možné další směřování principu, jak „nakupujeme“ a „vlastníme“ auta. Pokud si někdo bude chtít nový vůz mermomocí koupit, samozřejmě může, ale čím dál více výrobců se postupně zaměří na přímé poskytování operativních leasingů a různých forem zápůjček, pronájmů a předplatného. Příkladem budiž i Porsche, které zájemcům za poplatek poskytne přístup k neomezeným pronájmům různých vozidel.