Pokud s nástupem prázdnin uvažujete o koupi nového auta, zbystřete. Automobilky před příchodem léta proměnily ceníky u řady svých vozů a přichází se zajímavými slevami. Některé vozy ale naopak zdražují. Přinášíme podrobný přehled nejvýraznějších změn.

Za pozornost stojí Mitsubishi, které se předvedlo zdaleka největší slevou. Na jeho SUV Eclipse Cross ušetříte 50 tisíc korun. Cenu snižovaly ale i další japonské značky. Výrazně méně se nyní platí za Nissan Qashqai ve specifické výbavě N-Motion i za Hondu CR-V. Cenu stahovali ale i evropští výrobci, ušetříte u Fiatu i u Seatu, kde jsou výhodné koupě rodinných MPV.

Dokker Stepway s naftovým motorem bez příplatků stojí 360 tisíc korun.
Test Dacia Dokker Stepway 1,5 dCi: Předsudky stranou

Pozor si ale dejte u automobilek, které cenu zvyšují. Některé značky jen minimálně. To je případ Dacie, která uvedla na trh nové motory 1.0 Tce a 1.3 TCe. Ty mají sice lepší parametry než odcházející základní jednotka, ale například oblíbené SUV Duster je s nimi o něco dražší. Nejde však o výrazné zvýšení, nárůst je v řádů několika tisíců korun.

I na to by ale mohli být zákazníci nízkorozpočtové značky hákliví. Dacia totiž nezdražuje jen Duster, ale i další modely. Více zaplatíte za Lodgy v top provedení Stepway, sedan Logan, kombi Logan MCV i hatchback Sandero.

a Lodgy
Aut v ceně do čtvrt milionu je na trhu stále méně. Počet klesl pod dvě desítky

Větší zdražení pak očekávejte například u Hondy. Ta sice – jak už byla řeč – zlevnila model CR-V, ale zato přišla s velkým nárůstem ceny u svých modelů Civic. Zdražení se týká sedanu a ostré verze Type R. Jde přitom o desítky tisíc korun. Ty navíc zaplatíte i u Fiatu 500L nebo Opelu Grandland X.

Přehled nejzajímavějších změn ceníků vozů na českém trhu jsme pro vás připravili do přiložené fotogalerie. Symbol plus značí zvýšení ceny vozu nebo vybrané verze, minus pak slevu.