Znalci budou vědět, že nové Porsche 911 GT3 v edici Touring svým označením navazuje na variantu, kterou už v roce 1973 Porsche nabízelo u starého modelu 911 Carrera RS. A stejně jako dnes šlo o snahu vylepšit tento tvrdě puristický model pro snazší každodenní využití a cestování.

Novinka svým pojetím zvenku připomíná limitovanou edici 911 R, které se vyrobilo pouhých 991 kusů. Nicméně GT3 Touring nebude mít omezenou produkci a dostane se na každého.

Land Rover Discovery SVX.
Land Rover Discovery SVX je tvrďák do terénu. S 525koňovým osmiválcem

Vychází se z klasické 911 GT3, takže zepředu jen těžko poznáte rozdíl. Hlavní změna je na zádi, kde původní pevné křídlo nahradil automatický výsuvný spoiler podobný jako u klasické Carrery. Mezi další rozdílné prvky může patřit stříbrné orámování oken, stříbrné krytky ostřikovačů světel a chromované koncovky výfuků. Tyto části jsou však nabízeny i klasicky v černém odstínu. Nakonec jsou lehce zatmaveny přední i zadní svítilny.  

Vzadu stále křičí čtyřlitrový atmosféricky plochý šestiválec o výkonu 500 koní (368 kW) a točivém momentu 460 Nm. Že je GT3 Touring pořád zaměřena na nadšence do řízení, dokazuje fakt, že v této edici bude výhradně nabízena jen manuální šestistupňová převodovka.

Jelikož jsou hodnoty výkonu stejně jako u klasické GT3, zůstává i schopnost zrychlení z nuly na 100 km/h za 3,9 sekundy. Pouze maximální rychlost je nižší díky absenci křídla, a to o pouhé 2 km/h na konečných 316 km/h.

Mercedes-AMG Project One.
Mercedes-AMG Project One přináší techniku z F1. Má 1000 koní

Výbava GT3 Touring je pak znatelná hlavně v interiéru, který je střižen trochu komfortněji. Pryč je většina alcantary a na její místo včetně volantu, řadičky, panelů dveří a středového tunelu byla umístěna kvalitní kůže. Vnitřky sedaček mají nyní látkové polstrování a celé barevné sladění interiéru je méně křiklavé pouze s odstíny černé a trochou chromu.  

Trochu překvapivě si za GT3 s výbavou Touring Package automobilka neúčtuje vůbec nic navíc, a základní cena v této edici odpovídá standardní 911 GT3. Zanedlouho tak model čekejte i na českém trhu za částku od 4 250 000 korun.

Zdroj: Youtube