Porsche 911 Speedster má spojovat minulost značky s její úspěšnou přítomností. Proto na autě najdeme spoustu detailů, které odkazují na historické vozy slavného německého výrobce.

Například bílo-stříbrné lakování připomíná barvy prvních závodních vozů Porsche, víčko palivové nádrže, umístěné uprostřed kapoty, zase evokuje 50. léta. A jistě jste si všimli také zvláštně tvarovaných zpětných zrcátek. Speedster dostal i střechu, tedy lépe řečeno "natahovací plachtu", která se "ovládá" ručně. Měli jsme štěstí, že jsme si auto mohli prohlédnout přímo na oslavě a musíme říct, že naživo vypadá opravdu skvěle.

Koncept začínal s karoserií kabrioletu Carrera 4, ale v mnohém se, jak vidíte sami, liší. Je dvoumístný a nejvýraznější změnou jsou odlišně tvarované partie za sedačkami. Nechybějí ani dvě charakteristická vyboulení za posádkou, která se poprvé objevila u 911 Speedster v roce 1988.

Porsche Mission E.
První elektrické Porsche má jméno. Taycan by měl být levnější, než byste čekali

Interiér ukazuje snahu automobilky postavit především lehký sporťák, najdeme tu sedadla z karbonu, zato chybí navigace, rádio i klimatizace.

Podvozek studie pochází z 911 GT3 a stojí na speciálních 21palcových kolech značky Fuchs. Vzadu umístěný plochý šestiválec dává více než 500 koní a umí až 9000 otáček za minutu. Spojen je s šestistupňovou manuální převodovkou.

Koncept Porsche 911 Speedster krátce po premiéře.Zdroj: Stanislav Švarc

Jak už bylo řečeno, 911 Speedster je zatím jen koncept, ale jeho dotaženost naznačuje, že Porsche počítá i se malosérivou výrobou. Automobilka to ostatně během slavnostního večera sama naznačila, záleží na zájmu zákazníků. Rozhodnutí prý padne v příštích měsících - takže dřív než v roce 2019 se na silnicích nový Speedster neobjeví.

Porsche 959.
VIDEO: Porsche vybralo sedm nejzásadnějších modelů své historie. Které to jsou?

Mimochodem, varianty Speedster Porsche vyrábí od roku 1952, první z nich byl model 356 1500 America Roadster, který vznikl ve Spojených státech amerických a zaujal především ručně vyrobenou hliníkovou karoserií. Auto vážilo o 60 kilogramů méně než standardní 356 Coupé a s plochým 70koňovým čtyřválcem dokázalo jet 175 km/h. Postaveno bylo jen 16 kusů.

Od té doby Porsche postavilo osm různých sérií s označením Speedster, ta dosud poslední pochází z roku 2010. Tehdy v Zuffenhausenu vyrobili 356 exemplářů 911 Speedster vycházejících z generace 997.

Zdroj: Youtube