Nové, v pořadí třetí BMW X6 je na světě. A jak se dalo předpokládat, pokračuje v trendu obří masky chladiče, které se u mnichovských aut přezdívá „ledvinky“. Vůz stojí na stejné platformě jako rodinněji orientované BMW X5, tedy na šasi CLAR. Oproti X5 je ale nižší, svalnatěji tvarované a z prvních obrázků, které Mnichovští zveřejnili, je patrné, že bude na silnici tvořit dominantu provozu.

Pod kapotou se objeví silné benzinové motory. Základem budou řadové přeplňované šestiválce. Varianta sDrive40i dostane pohon zadních kol a 335 koní do vínku. K dispozici bude i verze xDrive40i, tedy se systémem 4x4. V tomto případě dokáže X6 vystřelit z nuly na 100 km/h za 5,3 sekundy.

Obraz ze zrcátka má dobrou kvalitu i za šera a v noci
Jak se jezdí s kamerami místo zrcátek? V noci jsou skvělé a pobaví i vaše děti

Kdo bude chtít to nejlepší, musí sáhnout po benzinovém vidlicovém osmiválci. Jednotka s objemem 4,4 litru a dvojitým přeplňováním bude mít sílu 523 koní a k tomu 750 Nm točivého momentu. To je nárůst o 78 koní oproti předchůdci. Dvoutunové SUV proto velmi snadno rozhýbe. Parametry uvádějí stovku pokořenou za 4,1 sekundy, tedy o půl sekundy rychleji. Maximum je klasicky omezeno na 250 km/h.

Řadit se bude osmistupňovou automatickou převodovkou, která je dostupná pro všechny motorizace. Auto má vpředu dvojité lichoběžníky a vzadu pětiprvkové zavěšení kol. K dispozici bude i balíček zlepšující jízdní vlastnosti, včetně aktivní stabilizace a natáčení zadních kol. Varianta M Sport pak dostane zadní diferenciál a k dostání bude i off-roadový balíček s jízdními režimy. Do terénu se ale tohle auto podle vzhledu a zkušeností s minulými verzemi příliš nehodí.

Bentley na závodech Pikes Peak
Bentley má nový rekord. Je nejrychlejším sériovým autem na Pikes Peaku

Novinkou na palubě BMW má být hlasové ovládání podobné tomu, které se nyní používá v nových mercedesech. Stačí říct: „Ahoj BMW“ a systém zareaguje, aby pomohl s nastavením vozu nebo navigací. Budíky jsou samozřejmě simulované na displeji, systém iDrive poslední generace má dotykovou obrazovku s úhlopříčkou 12,3 palce. Připojení přes WiFi, Apple CarPla a Android Auto snad už ani není třeba zmiňovat.

BMW X6 míří hlavně na trhy v USA a v Číně. Oblíbené bude ale také východě a není pochyb o tom, že i v Česku. České ceny zatím známé nejsou. Vůz se vyrábí ve Spartanburgu v Jižní Karolíně. Auto si prohlédněte ve velké fotogalerii.