Komu se líbí sportovní design, ten musí být se současným vzhledem nových modelů španělské značky Seat spokojený. Nový Leon je jen dalším dokladem kvalitní práce katalánských návrhářů aut. K tomu, aby auto vyhlíželo přiměřeně agresivně a současně elegantně, navíc nepotřebují některé poněkud laciné atributy, které často používají jiní výrobci. Mám na mysli například agresivní velkou masku nebo dramatické spojlery.

Zejména provedení Xcellence, které jsem si vybral na první projížďku, je noblesa sama. Obejde se například bez falešných koncovek výfuků, které jsou ve spodní části nárazníku u varianty FR. Zkoušený vůz i s množstvím detailů si můžete prohlédnout v naší komentované galerii.

Uvnitř se pak nalézá nápaditě tvarovaná palubní deska, která je na některých částech dekorována imitací dřeva. Moc rád tenhle prvek nemám, ale zde mi nepřišel nějak násilný. Navíc kvalita je oproti minulé generaci Leonu někde úplně jinde.

Největším překvapením pak pro ty, kteří přesednou ze třetí do čtvrté generace, bude absence tlačítek na středové části palubní desky a minimalizace jejich počtu na středovém tunelu. Tam se nalézá jen startovací knoflík a rovněž elektrická parkovací brzda společně s tlačítkem pro její automatickou aktivaci  a zámkem dveří.

Nový Seat Leon a Leon Sportstourer
Seat za nový Leon utratil 28 miliard. I díky tomu je teď výrazně větší

Vlastně na na středové části palubní desky jedno tlačítko je - na spouštění varovných světel. Další ovládací prvky jsou na multifukčním volantu (třeba i pro zapínání jeho vyhřívání nebo pro vstup do menu asistenčních systémů) a poslední jsem objevil vlevo od volantu. Ovšem ani tam nejsou běžné "knoflíky" pro spínání světel a mlhovek, ale pouze dotyková destička.

V tomto je Seat Leon určitě nejrevolučnější ze všech zmíněných koncernových vozů postavených na inovované platformě MQB. Octavia má totiž pod displejem jakousi "klaviaturu" a Golf destičku s vyobrazenými symboly některých hlavních funkcí, jako je třeba klimatizace. Audi A3, které vstoupí na tuzemský trh z těchto vozů jako poslední, bude mít naopak klasických ovladačů nejvíce.

Dotyk řídí vše

Uvidím, jak se s řešením Seatu sžiju při klasickém týdenním testu, ale teď jsem z toho byl mírně nesvůj. Například, když jsem chtěl zvolit některý z jízdních režimů a třeba si nastavit tuhost tlumičů příplatkového podvozku DCC, musel jsem se nejprve trefit na poměrně malou ikonku v rohu  centrálního displeje. Teprve poté se na desetipalcové obrazovce "rozbalilo" menu jízdních režimů. Nadšen jsem byl naopak z nápaditého řešení upozornění na vozidlo, které je vedle vás v takzvaném mrtvém úhlu. Nerozsvicuje se žádná ikonka přímo na zrcadlovém ploše nebo velká dioda na vnějším obalu zrcátka, jako je tomu jinde. Zde se objeví sice tenká, ale dostatečně zářící oranžová stopa na dveřích v lince sloužící běžně k ambientnímu osvětlení.

Seat začíná prodávat obě karosářské verze naráz
Seat začíná prodávat nový Leon. Tentokrát je dražší než Volkswagen Golf

Oproti minulé generaci nový Leon narostl do délky o 86 milimetrů a s celkovou délkou téměř 437 centimetrů skoro o devět těchto délkových jednotek překonává nejbližšího koncernového příbuzného, kterým je Golf.

To se projevilo v prostoru pro zadní cestující. Když jsem si se svojí výškou 186 centimetrů upravil sedačku řidiče do polohy, ve které nejraději řídím a pak přesedl za zadní lavici, měl jsem před koleny ještě sedm centimetrů volného místa a nad hlavou tři.

Kufr ovšem zůstal stejný jako v odcházející verzi. Má objem 380 litrů, což je postačující hodnota. Zadní opěradlo je dělené sice jen na dvě části v obligátním poměru 60:40, ale uprostřed je dostatečně velký otvor na prostrčení lyží či jiných delších předmětů. To třeba Scala nemá. Pod dnem, které se dá ukotvit ve dvou polohách, jsem objevil ještě dojezdové rezervní kolo.

Zkoušený exemplář poháněla čtyřválcová přeplňovaná zážehová patnáctistovka. Ta se dá koupit ve dvou výkonových verzích - sto třicet a sto padesát koňských sil. V tomto případě se jednalo o tu potentnější. Na mých oblíbených silnicích na Rakovnicku a Rokycansku prokázala, že je schopná nabídnout řidiči potenciál ke sportovním svezení. S tím plně korespondoval podvozek. Ten je i po nastavení adaptivních tlumičů do režimu komfort podstatně méně houpavý než v Octavii i v Golfu.

Cupra Leon a Cupra Leon Sportstourer (2020)
Nový Leon Cupra překonává Octavii RS i Golf GTI až o 65 koní. Rychlejší je kombi

Po přepnutí do režimu Sport je už nový Leon (na poměry v současnosti nabízených rodinných hatchacků) poměrně "tvrdě naladěn". To ale nadšený řidič ocení, zejména, když vjede na zatáčkovitý úsek s alespoň trošku slušným asfaltem. V rychle projížděných zatáčkách jsem byl znovu a znovu ujišťován, že nedotáčivost je tomuto vozu cizí.

Sportovní pocit z jízdy lze mít i díky krátké a přesně řadicí páce šestistupňové manuální převodovky, brzdám s dobře dávkovatelným účinkem i sedačkám se solidním bočním vedením na sedáku i na opěradle.

Orientačně jsem při svém prvním seznámení s novým Leonem sledoval i palubní počítač zobrazující průměrnou spotřebu. Po absolvování čtyřicetikilometrového úseku dálnice D5 ve směru z Prahy na Plzeň jsem na něm spatřil údaj 6,5 litru. Při běžné "neloudavé" jízdě ve středně členitém terénu vůz spotřebovával přibližně 5,7 litru a při plném využívání potenciálu se apetit dostal k hranici 11 litrů. Městskou spotřebu jsem tentokrát nezkoumal. Na to bude čas až začátkem června.

Za hatchackem bude velmi brzy následovat uvedení varianty kombi. Leon se opět bude nabízet také v provední na CNG, na výběr budou rovněž hybridní a plug-in hybridní verze. A třešničkou na dortu se pochopitelně stane nová Cupra Leon…