Nutno přiznat hned na úvod, že v České republice se crossoveru, který změrně připomíná turínský bestseler Fiat 500, příliš nedaří. Dost možná proto, že lidé ho kvůli jeho označení zařadili jako o něco větší „pětikilo“, což ovšem rozhodně není pravda, Fiat 500X je vše, jen ne malý. Minimálně pocitově je větší, než sourozenec Jeep Renegade, s nímž sdílí platformu a další technická řešení. Oproti němu je ale kvůli absentujícím terénním ambicím výrazně měkčí.

Velkou předností 500X je jeho design, to je evidentní na první pohed. V případě provedení „X inspirace malou „500“ funguje několikanásobně lépe, než u podivně protaženého „empévéčka“ 500L. A přestože větší „X“ retro Fiat zastínit nedokáže, v Evropě se mu obrovsky daří. První místo v rámci své kategorie hlásí nepřekvapivě Itálie, nicméně umístění v první pětce v Evropě v daném segmentu tři roky po sobě už překvapit může.

Zdroj: Fiat

Fiat prodeje podpořil klasickým osvěžením vizáže v čele s full-LED světlomety, standardně nabízenými LED světly pro denní svícení, LED zadními lampami a la 500 a v neposlední řadě pozměněnými nárazníky. Full-LED světlomety, vyráběné u Magneti Marelli, jsou 5x úspornější než halogeny a svítí o 20 % jasněji, než dříve nabízené xenony. Navíc svítí podobným světlem, jako je denní a řidičovy oči jsou méně namáhané.

BOHATÁ VÝBAVA V ZÁKLADU

Po vzoru hesla „co funguje, netřeba měnit“ se po designové stránce Fiat do žádných velkých akcí nepouštěl a zaměřil se spíš na techniku. A to jak hardware, tak i software.

Na seznam standardní výbavy přibyl systém rozpoznávající dopravní značky, jenž funguje pohotově a spolehlivě, stejně jako rovněž standardně nabízené upozornění na maximální povolenou rychlost. Standardem je rovněž systém udržování v jízdním pruhu, který ale je občas příliš horlivý. Nejjistější si je na dálnici a líbila se nám také možnost jeho rychlé deaktivaci na levé páčce pod volantem. Ten je mimochodem také nový a příjemně se drží v ruce. Mohl by však mít o něco menší průměr.

Zdroj: Fiat

Fiat si dobře uvědomuje, že propojené automobily jsou momentálně to, co zákazníci chtějí, takže faceliftovaný Fiat 500X může být vybaven velmi dobrým infotainmentem Uconnect se 7palcovým dotykovým displejem, který umí zrcadlit jak iPhone, tak i Android. Z naší krátké zkušenosti ale vyšel vítězně vestavěný navigační systém TomTom, který na rozdíl od zrcadlených map nedělal chyby a například na kruhovém objezdu byl rychlejší a řidiče tolik nemátl.

Fiat 500X je uvnitř prostorným vozem, třebaže vzadu ho na rozdávání rozhodně není, a stejně jako jeho menší sourozenec je vpředu vybaven sedadly, které sice jsou pohodlná, ovšem sezení „jako na židli“ nemusí být každému příjemné. Na druhou stranu je nutné vyzdvihnout, že díky takto koncipovaným sedadlům je z vozu skvělý výhled.

Nové látky a materiály působí velmi hodnotně a vysokou kvalitou překvapilo například obložení dveří vyloženě nebo malá otevíratelná schránka přímo před spolujezdcem.

NOVÁ GENERACE MOTORŮ FIREFLY

Fiat modernizovaný model 500X nabízí v závislosti na trhu s pěti motory a čtyřmi převodovkami. Největší novinkou v nabídce motorizací jsou dva zážehové motory generace Firefly. Obě nové pohonné jednotky jsou o 20 % úspornější, než dříve nabízená zážehová 1,4 Multijet II, která se k autu ale skvěle hodila už jen pro její chraplavý zvukový projev.

Zdroj: Fiat

Jako první se nám dostal do ruky objemnější čtyřválec se 150 koňmi a točivým momentem 270 Nm. Se čtyřčlennou posádkou a plně natankovanou nádrží jsme rázem měli k 1800 kg, což už byla hodnota, se kterou si motor poradil až s využitím všech koňských sil, a při takovém přístupu by spotřeba jen těžko dosáhla proklamovaných 6,5 l/100 km. Tento nový motor celkově hodnotíme jako lepší průměr a rozhodně se těšíme na redakční test, kdy bude větší prostor prozkoumat jeho kvality. První poznatky odhalily nízkou úroveň hluku – při nastartovaném motoru o něm prakticky nevíte.

Výkon motoru na přední kola přenášela 6stupňová dvouspojka, která však z nějakého důvodu řadila v 6500 ot/min, což je o 500 ot/min dříve, než leží červené pole. Změny rychlostních stupňů probíhaly dost vlažně a někdy až zmatečně. Rozhodně nás za těch několik desítek kilometrů nepřesvědčila. Ve srovnání se skvělým, v dobře vymezených dráhách hladce se pohybujícím šestistupňovým manuálem, se jeví jako horší alternativa.

TŘÍVÁLEC JE SPÍŠ DO MĚSTA

Touto převodovkou byl vybaven litrový tříválec Firefly, který jsme testovali jako druhý. Maloobjemový agregát se vyloženě hodí do města, kde vyniká především nízko položený točivý moment 190 Nm, nastupující už pří 1750 ot/min. Ve vyšších otáčkách a rychlostech se motor v plném obsazení docela trápí. V prudkých kopcích nad Turínem jsme museli nezřídka řadit první rychlostní stupeň, protože dlouhá dvojka si nedokázala poradit. Nicméně Fiat o 500X nemluví jako o rodinném voze, takže jeho revír je v mnoha případech opravdu pouze městský a zde tříválec stačí. Jeho velkou výhodou je nízká hmotnost (93 kg), která se na jízdních vlastnostech projevuje blahodárně.  

Zdroj: Fiat

Jízda novou 500X je lehce houpavá, ale v zatáčkách drží stopu příkladně. Do zatáček se jí úplně nechce, ale to je spíš vina řízeni, které je typicky přeposilované a lehké. Příjemně naladěný podvozek by klidně zasloužil řízení o něco komunikativnější, protože v určitých chvílích člověk pomalu nevěděl, kam vlastně jede.

Na turínských komunikacích jsme také vypozorovali, že přestože vypadají skvěle, 18palcová kola z lehkých slitin poměrně výrazně kazí kvalitu jízdy, takže 17palcová s pneumatikami s vyšším profilem jsou lepší volbou.

TROJICE ÚROVNÍ VÝBAV

Fiat stále nabízí variantu s pohonem všech kol, ta je ale k dispozici pouze ve spojení s 2litrovým turbodieselem a automatickým devítistupňovým automatem. Tato motorizace je ale mezi zákazníky spíše výjimka, nejčastěji je objednávaná zážehový motor s manuálem.

Na výběr je ze tří úrovní výbavy – Urban, City Cross a Cross. Liší se designovými prvky lakovanými v barvě karoserie v případě verze Urban, respektive černými plastovými u City Cross a Cross. Pokud by vám ani jedno z těchto provedení nevyhovovalo, má pro vás řešení Mopar, nabízející množství individualizačních prvků. Oproti konkurenci je 500X už v základu dobře vybaveným vozem.

Fiat modernizovaný model 500X bude kromě nových motorizací prodávat za totožné ceny, jako doposud. Na to by čeští zákazníci mohli slyšet.