Pokud se s rodinou častěji vydáváte na lyže nebo třeba na kolo, jsou ližiny důležitým prvkem výbavy vašeho vozu. Jistě, dají se obejít tím, že si pořídíte specifický nosič, který se připojuje do malých obdélníkových otvorů na okrajích střechy nebo pomocí paciček přímo pod gumu dveří. Toto řešení ale není ideální a nefunguje na všechny typy aut.

U vozidel kategorie kombi a SUV by zákazník hagusy, jak se také někdy ližinám říká, ve výbavě čekal tak nějak automaticky. Už třeba proto, že se objevují v reklamních fotografiích v časopisech nebo na billboardech. Ne vždy je ale získáte se základní výbavou. Někdy je kvůli nim potřeba zvolit vyšší výbavový stupeň nebo si za ně dokonce jednotlivě připlatit.

Kia nabízí před Vánoci slevy od 25 až do 70 tisíc korun.
Vánoční slevy: Peugeot o 127 tisíc korun levněji, Ford o 200. Víme, kde ušetřit

Zjistili jsme to, když jsem prohledali aktuální ceníky automobilek. Pátrali jsme totiž po vozech kategorií kombi a SUV od nejlevnějších na trhu až po modely za cenu půl milionu korun, které jsme chtěli mít právě ližinami vybavené. Do 500 tisíc korun jsou jich rovné tři desítky.

Nepřekvapí, že u nejlevnějšího kombi, které s ližinami dostanete, je potřeba sáhnout po vyšší výbavě. Jde o Dacii Logan MCV, u níž jsou součástí verze Arctica, která je v nabídce za 267 400 korun až třetí. Přitom stačí přidat pouhých 500 korun a už můžete mít SUV Dacia Duster, u nějž jsou hagusy v základu Access za 267 900 korun. To je trochu paradox.

Dobře jsou na tom české vozy. U nich jsou ližiny součástí základní výbavy - do výběru do půl milionu korun se dostala Škoda Fabia Combi za 318 900 korun a Škoda Kamiq za 387 900 korun. Škodu Scala jsme nezařadili, neboť má karoserii hatchback. Ta ani povětšinou ližiny nemá, u Scaly si ale lze připlatit za střešní nosič. Vyjde na 4724 Kč.

Mezi auta s největšími kufry patří často MPV, přitom jde o vymírající skupinu vozů.
Potřebujete hodně místa na vánoční dárky? Toto jsou auta s gigantickými kufry

Pak ale existují i vozy, kdy je potřeba za ližiny vždy připlácet. Naštěstí to nejsou příliš vysoké částky. Například u Hyundai Tucson je nutné navíc přidat 10 tisíc korun, u nového crossoveru Ford Puma šest tisíc korun nebo u Fiatu 500X čtyři tisícovky. To už ale zjistíte v našem výběru.

Podívejte se do přiložené fotogalerie, kde najdete auta seřazena podle ceny. Vždy je u nich uvedena výbava, ve které jsou už ližiny k dispozici, nebo příplatek, za který jsou k mání. V takovém případě je cena dopočítaná do celkové.