Jeden z nejkratších životních cyklů v automobilové historii bude mít podle zdrojů z automobilky elektrická varianta Seatu Mii. Vůz se začne nabízet v roce 2020, ale již na konci roku 2021 bude produkce ukončena. Naprosto stejná informace ovšem platí také pro škodováckou novinku - Citigo E. Tento první elektromobil v historii mladoboleslavské automobilky svoji premiéru zažije již příští čtrvrtek během čtrtfinálových zápasů hokejového šampionátu v Bratislavě.

Oba vozy budou mít stejné technické parametry, tedy i dojezd jako jeho koncernoví sourozenci Citigo E a modernizovaný Volkswagen e-Up! Měl by zvládnout na jedno nabití ujet vzdálenost téměř 300 kilometrů. Přesto se nepředpokládá příliš velký zájem a v obou automobilkách počítají s tím, že na každém vyrobeném kusu prodělají.

Seat Leon Cupra R ST v úpravě od ABT nabídne 370 koní
Seat Leon Cupra R ST od ABT je nejrychlejším modelem španělské značky v historii

Z toho je patrné, že tyto elektrické minivozy jsou pouze nutným "zlem", kterými výrobci chtějí snížit flotilové emise CO2 do doby, než bude na trhu elektromobil postavený na platformě MEB. "Již v září 2020 začneme nabízet sériovou verzi vozu, který vyjde z konceptu El Born," uvedl informátor pro Deník a Automix.cz. Dojezd bude přibližně 500 kilometrů a výkon motoru 150 kW.

Nový Leon je za dveřmi

Nejbližším úkolem, který ovšem jednotlivá zastoupení a dealery Seatu čeká, je uvádění nové generace modelu Leon na trh. Opět se bude nabízet jak s karosérií pětidveřového hatchbacku, tak jako kombi. "Produkce verzí se zážehovými motory TSI začne již na počátku letošního září, na konci listopadu se smontují na konci listopadu," informoval náš zdroj. Oficiální uvedení na trh v ČR pak proběhne v únoru. Varianta kombi bude za hatchbackem několik týdnů zaostávat.

Koncept Seat Minimó
Seat představil malé městské vozítko. Inspiroval se u Renaultu

V průběhu jednotlivých měsíců příštího roku pak budou následovat další varianty pohonů pro Leon. Konkrétně také verze plug-in se schopností ujet čistě na elektřinu až osmdesát kilometrů. Ještě prvních šest měsíců roku 2020 ovšem poběží rovněž montáž současných Leonů.

Také již během příštího roku začne být k mání Cupra Leon. Sériová verze začne na výkonu 310 koňských sil a bude mít poháněna výhradně přední kola. Kupé-SUV Formentor, které je prvním samostatným modelem značky Cupra, pak dostane pod kapotu také tento osvědčený čtyřválcový přeplňovaný "dvoulitr", ale i další pohonné jednotky. Hovoří se dokonce o skvělém zážehovém pětiválci z produkce koncernu s výkonem 400 koní.

Dalších modelů, které jsou aktuálně v nabídce Seatu se žádné zásadní změny příští ani přespříští rok týkat nebudou. Například velkoprostorový model Seat Alhambra vydrží se zážehovými motory ve výrobním programu až do závěru roku 2022. Nástupce už ovšem mít nebude.