Asi už to nebude trvat moc dlouho a zákazníci v Evropě již nebudou mít možnost kupovat vozy s logem španělské značky Seat. Ta, přestože existuje již přes sedmdesát let, vlastně přepustí místo Cupře, která prodává své modely teprve čtyři roky.

Ta na historickém závodním okruhu Terramar při velkolepé prezentaci své budoucnosti pro příští roky ukázala chystaná auta. Mezi nimi i zbrusu nové SUV pojmenované právě po místu této prezentace Terramar.

Na něj i na další chystaná auta se můžete podívat do naší fotogalerie.

Podle informací, které redaktor Automix.cz a Deníku získal přímo na místě, Terramar vlastně nahradí dva modely, které se dosud prodávaly s logy Seatu. Tedy menší Atecu (montovali ji dělníci v závodě Škody v Kvasinách), tak Tarraco. To zase sjíždělo z výrobní linky mateřské továrny ve Wolfsburgu. S délkou čtyři a půl metru se nový Terramar zařadí přesně doprostřed mezi tyto dvě současná SUV.

Na trh by se měl Terramar dostat v roce 2024 a bude vybavený plug-in hybridním pohonem. Ten podle představitelů Cupry umožňuje čistě na elektřinu ujet sto kilometrů. Už je také rozhodnuto, kde se tento vůz bude produkovat. Místem jeho zrodu se stane závod Audi v maďarském Györu.

Cupra Born
Vyšňořený interiér, nejsportovnější podvozek: První dojmy z jízd s Cuprou Born

Ve stejném roce se zákazníci dočkají novinky Tavascan. Technické informace o něm zatím Cupra ještě neuvádí, s největší pravděpodobností však bude zkonstruován na základě "elektromobilní" koncernové platformy MEB. V zásadě by se mělo jednat o španělskou obdobu Vozu Volkwagen ID.5 a Škody Enyaq Coupé.

Největším úkolem pro španělskou automobilku je však příprava produkce tří malých městských elektromobilů. Ten s logem Cupry ponese jméno Rebel a až na drobné detaily se bude shodovat s konceptem Urban Rebel představeným na stejné akci. Koupit si ho budeme moci v roce 2025.

Stylové auto se solidními parametry

Už jsem si ho mohl detailně prohlédnout, i když do interiéru se sedat nesmělo. Auto s délkou 403 centimetrů (což odpovídá klasickým městským hatchbackům (jako je třeba současný Seat Ibiza nebo konkurenční Renault Clio či Peugeot 208) má agresivně působící přední nárazník a vzadu dokonce mohutný difuzor. Ten nejspíše v běžném provedení tohto modelu k dispozici nebude.

V interiéru mě zaujal na tři části rozdělený digitální přístrojový štít a volant s množstvím ovládacích prvků. Sředová konzole se line prostorem mezi předními sedačkami jako jakýsi most.

Vůz bude pohánět elektromotor umístěný vpředu a pohánějící tedy přední kola. Jeho výkon činí 226 koní (166 kW) a uděluje Rebelovi zrychlení z nuly na stokilometrovou rychlost během 6,9 sekund. Verze s největší sadou akumulátorů ujede na jedno nabití až 440 kilometrů.

Seat Leon Cupra ST je zatím k mání pouze ve verzi PHEV
Pozor na mokro! Jinak je hybridní Cupra Leon ST PHEV skvělé auto

Zajímavé je, jak jsem byl také svědkem při prezentaci, že současná generace Leonu, už také nebude modelem Seatu, ale právě Cupry. Logo tvořené dvěma propojenými písmeny C se tedy objeví nejen na sportovních výkonných verzích jako je tomu nyní, ale i na exemplářích s běžnými motory, jako je třeba 1,5 TSI.

A co Arona a Ibiza?

A budoucnost současných malých modelů Ibiza a Arona? Ta nejspíše nebude po doběhnutí životního cyklu současných verzí vůbec žádná.

Značka Cupra od doby jejího oficiálního založení v roce 2018 na celém světě prodala téměř 200 000 kusů vozidel. Zdaleka nejžádanějším modelem (s odbytem blížícím se k hranici 100 000 kusů) je aktuálně Formentor. Toto SUV je první modelem, který bylo vytvořeno speciálně právě pro brand Cupra.

"Naším střednědobým cílem je dodávat našim zákazníkům 500 000 vůz ročně, uvedl během prezentace předseda představenstva Cupry Wayne Griffith. Toto číslo je víceméně shodné se současnou produkcí celého Seatu. Tedy včetně Cupry.

Test ojetiny Seat Ibiza Cupra
Levná, sexy a skvěle jezdící: Test ojeté Ibizy Cupra za 218 000 Kč

V České republice má podle Filipa Stoulila z českého zastoupení značek Seat a Cupra právě Cupra devět oficiálních dealerů. "Tento počet se však bude zvětšovat," uvedl.

Právě jen tito oficiální dealeři Cupra mají právo prodávat jak současné typy Cupra Ateca, Cupra Leon, Formentor a elektrický Born, tak výše zmíněné připravované novinky.