Koncept Vision RS se stane nepochybně nejvíce obletovaným exponátem, který mladoboleslavská automobilka Škoda představí veřejnosti na svém stánku během autosalonu v Paříži. Ten začíná na počátku října. Zatím Škoda láká budoucí zájemce pouze dvěma skicami, které prozrazují sportovní tvary s ostrými hranami. Uprostřed zádi se poprvé objeví velká písmena tvořící název Škoda.

Současně tímto vozem chce designové oddělení automobilky představit styl, jaký dostanou budoucí Škody s logem RS. I to se, jak již Škoda informovala, promění. Místo zeleného V před písmeny R a S se tam teď bude skvít červené "véčko".

Mercedes společně s otcem Emilem Jellinekem
Mercedes Jellineková: Automobilové značce přinesla slávu, sama měla krutý osud.

Automobil je předobrazem chystaného vozu, který v modelové skladbě automobilky nahradí stávající Rapid Spaceback. Automobil dostane nové, zatím utajované jméno.

Větší než golf

Velikostí spadá vůz do takzvané třídy "Golf", dostane i jeho moderní platformu. Bude však, jak je u Škody zvykem, větší. To ostatně prozrazují i rozměry koncepčního automobilu. Na délku Škoda Vision RS měří 4356 milimetrů (zhruba o pět centimetrů více, než má současný rapid spaceback) a přibližně o devět centimetrů více, než činí podélný rozměr aktuální generace Volkswagenu Golf. Šířka pak dosahuje 1810 milimetrů a výška jen 1410 milimetrů. To je pro změnu o pět centimetrů méně než u současného kompaktního hatchbacku. Rozvor náprav dosáhne 2 650 milimetrů. I to je více než dosud - konkrétně o 48 milimetrů. Jednoznačně se to projeví na vnitřním prostoru. O něco zvětšit by se mohl i zavazadlový prostor, přestože i teď obsáhne nemalých 415 litrů-

Našli jsme nejširší auta na trhu. Do zúžených pruhů na D1 s nimi určitě nesmíte!

Díky využití nové platformy se dají očekávat jistější jízdní vlastnosti a bohatá výbava včetně všech elektronických bezpečnostních a komfortních asistenčních systémů, které má třeba aktuální verze karoqu. Produkční verzi vozu ukáže Škoda veřejnosti poprvé na jarním ženevském autosalonu. Do prodeje pak zamíří přesně za rok.

Současný rapid se přestane vyrábět v květnu. Verze lifback zanikne bez náhrady a s ním i jeho španělské dvojče Seat Toledo.