O elektromobilech a hybridech slyšíme od každé větší automobilky a ani Škoda nechce být v tomto trendu pozadu. Domácí značka proto nyní stručně popsala své plány zahrnující právě elektrifikovanou budoucnost škodováckých modelů.

Prvními vlaštovkami přitom budou na trhu již příští rok plug-in hybridní verze Superbu a plně elektrická varianta městského Citigo, pojmenována eCitigo. Hybridní Superb bude moci rovněž využít režimu pouze elektrické jízdy, kdežto zmíněné  Citigo „na baterky“ má nabídnout dojezd na jedno nabití až 300 km.

Škoda Eltra 151 L.
Chcete unikátní Škodovku? Někdo u nás prodává originálního elektrického Favorita

V roce 2020 Škoda následně představí produkční verzi studie Vision E, která bude jako první elektrický model škodovky stát na bázi platformy MEB, tedy modulární koncernové stavebnice pro elektromobily. Koncept plně elektrického SUV s pohonem všech kol a výkonem 306 koní (225 kW) byl představen v roce 2017 na autosalonu v Šanghaji a tehdy lákal na dojezd na jedno nabití až 500 km.

Plánem do roku 2025 už je potom nabídka celkem deseti elektrifikovaných modelů v různých segmentech, z nichž šest budou plnohodnotné elektromobily, ostatní pak plug-in hybridy a hybridy.

Vedle nich si mimochodem Škoda stále hraje s myšlenkou vysoce efektivních spalovacích motorů, kterým by ještě čistší a úspornější provoz mohla přinést kombinace zemního plynu (CNG) jako alternativního paliva a elektrické zadní nápravy, přesně jak to ukázal koncept Vision X z letošní Ženevy.

Škoda Vision X.
Prozkoumali jsme Škodu Vision X. Čím nás studie malého SUV zaujala?

Následně značka ujišťuje, že všechny vozy se budou i nadále vyrábět v České republice spolu s dalšími elektrickými komponenty pro plug-in hybridní vozy všech značek koncernu Volkswagen. Tedy zřejmě až na eCitigo, které by mělo vznikat v Bratislavě společně se svými sourozenci, tedy elektrickým Seatem e-Mii a Volkswagenem e-up!.

„Do roku 2022 budeme investovat celkem dvě miliardy eur do elektromobility a nových služeb souvisejících s mobilitou. V tom jsou zahrnuty investice do nových produktů, jakož i do výroby, nákupu, kvality a náběhů nových vozů. Jedná se o největší investiční program v historii značky ŠKODA,“ dodal Bernhard Maier, předseda představenstva Škoda Auto.

Koncept Škoda Vision E.
Škoda bude vyrábět elektromobily v Mladé Boleslavi. Začne v roce 2020

Časový plán elektromobility Škoda:

2019
- začátek výroby Škody Superb PHEV, prvního plug-in hybridu značky
- uvedení Škody eCitigo, prvního čistě elektrického vozu značky
- začátek výroby elektrických komponent pro vozy Škoda a koncern Volkswagen
2020
- představení sériové verze elektrického konceptu SUV Vision E
2025
- v nabídce 10 elektrifikovaných modelů, z toho 6 čistých elektromobilů