Již v průběhu příštího roku by se měla světu představit nová škodovka. Ta se možná bude jmenovat Rapid, možná nějak úplně jinak. Důležité ovšem je, že menší liftback tentokrát již nečekáme. Vůz se představí coby hatchback klasického střihu, spadající do nižší střední třídy – tedy k Volkswagenu Golf, Opelu Astra nebo Fordu Focus.

I přes nárůst poptávky v segmentu SUV lidé v Evropě pořád chtějí i klasické hatchbacky a nabídka Škody je v této oblasti slabá. Octavia s karoserií typu liftback je sice praktičtější a větší, ale pro mnoho lidí zase až příliš velká.

Škoda Vision X.
Prozkoumali jsme Škodu Vision X. Čím nás studie malého SUV zaujala?

Nástupce Rapidu tedy podle britského magazínu Auto Express odhodí variantu liftback a stane se jen hatchbackem. Zároveň se posune o kategorii výš. Rapid nebude „zmenšenou Octavií“ s horšími materiály v kabině, horší výbavou a nižší cenou, ale plnohodnotným soupeřem v segmentu C.

Podle prvních informací se nový Rapid opře o prodlouženou platformu MQB A0, nahrazující stávající PQ26. Přestože je MQB A0 primárně vyhrazena malým autům jako Seat Ibiza nebo Volkswagen T-Roc, v natažené verzi je její rozvor 2645 mm o 25 mm delší než rozvor aktuálního Volkswagenu Golf. Na stejné platformě mimochodem pojede i chystaná produkční verze konceptu Vision X.

Právě z Vision X by si měl nový Rapid částečně přenést třeba novou generaci interiéru nebo prvky vnějšího vzhledu. Možnou podobu ukazují první neoficiální ilustrace.

Škoda Rapid (1984) a Škoda Rapid (1935).
Od Rapidu k Rapidu. Připomeňte si příběh slavného kupé od Škody

Pod kapotou se objeví klasická paleta motorů, začínající litrovým tříválcem 1.0 TSI a pokračující čtyřválcem 1.5 TSI Evo. Chybět by neměl turbodiesel 1.6 TDI a posléze ani hybridní verze, využívající elektrický okruh o napětí 48 V.

Nový a vylepšený Rapid (ačkoliv o názvu se teprve spekuluje), navíc umožní stávající Octavii, aby se posunula o stupínek výš a sama nabídla kolem roku 2020 o něco luxusnější pojetí.

Škoda Octavia Combi.
Nová Škoda Octavia dorazí v roce 2020, bude větší a prostornější. A co design?