Přestože mladoboleslavská značka ve své tiskové zprávě jméno čínského SUV nikde nezmiňuje, podle dříve zveřejněných fotek samozřejmě víme, že se bude novinka jmenovat Kamiq. Oficiálně tedy půjde o třetího člena segmentu SUV od škodovky - po Kodiaqu a Karoqu.

Jak je patrné ze skic, mřížka chladiče a světlomety tvoří v přední části vozu jednotnou linii. Robustní design zvýrazňují také plastové designové elementy v oblasti prahů, přecházející v lemy blatníků. Zadní skupinové svítilny se pyšní typickým krystalickým designem. Vzhled novinky se tedy od normálního směřování automobilky v Evropě prakticky neliší, a to ani v interiéru.

Škoda Kamiq.
Nové levné SUV od Škody se ukázalo na dalších fotkách. A odhalilo i interiér

Novinka ovšem vznikla výhradně pro čínský trh a v nejlidnatější zemi planety se samozřejmě bude i vyrábět – konkrétně v šanghajském závodě Volkswagenu. Na čínském trhu představuje podíl SUV na celkovém prodeji škodovky v prvním čtvrtletí více než 30 procent. Celkově je potom Čína trhem s vůbec největším odbytem vozů značky Škoda.

Z uniklých informací dále víme, že na délku vůz měří 4390 milimetrů (pro srovnání, Karoq je dlouhý 4382 mm), široký je 1781 (Karoq 1841 mm) a 1593 mm vysoký (Karoq 1605 mm). Rozvor dosahuje 2610 mm (rozvor Škody Karoq je dlouhý 2638 mm).

Škoda Kodiaq v dlouhodobém testu britských novinářů.
Škoda Kodiaq 1.4 TSI u novinářů dře jako holka pro všechno. Jak si při tom vede?

Jako základ nové škodovky slouží starší platforma PQ34, kterou známe z první generace Octavie. O moderní techniku tedy zrovna nejde. Potvrzen byl zatím jediný motor, konkrétně 1,5litrový čtyřválec o výkonu 110 koní, který bude s velkou pravděpodobností pohánět jen přední kola.

Premiéra čínské škodovky proběhne na autosalonu v Pekingu na konci dubna. Do prodeje Kamiq zamíří v červnu, přičemž základní cena má činit 90 000 jüanů, což je v přepočtu asi 290 000 českých korun.