Současně vyráběné modely značky Škoda vyjíždějí z bran továren v Mladé Boleslavi a v Kvasinách ještě ve stylu, který pro ně vymyslel dlouholetý šéf designu Jozef Kabaň. Nyní ale podle názoru současného vedení nadešel čas pro změnu.

Již v letošním létě automobilka odhalí studii vozu, na kterém budou ukázány prvky nového designu. Během výroční tiskové konference automobilka publikovala fotografii tohoto vozu. Je však za mléčným sklem, takže mnoho neprozrazuje. Je zřejmé pouze to, že má karosérii odpovídající pětidveřovému hatchbacku.

Přesto však lze ze snímku vyčíst, že se jedná o elektromobil. To díky černému jednolitému plastu, který se nachází na místě tradiční masky chladiče.

Nový Enyaq Coupé jsme poprvé zkoušeli na silnicích v italském Toskánsku
Enyaq Coupé RS je nejrychlejším modelem Škody. Zkoušeli jsme také, kolik ujede

Žádné konkrétní informace o tomto voze zatím k dispozici nejsou. Neví se ani, zda jde o předobraz nějakého budoucího elektromobilu (menšího než je současný Enyaq iV) či se jedná o "pouhé" cvičení zaměstnanců designového oddělení. Těch však Škoda v minulosti mnoho neukázala.

Ze snímku vyplývá, že je velmi pravděpodobné opuštění Škodou dlouhá léta využívaného tvaru písmene "C" v grafice předních i zadních světlometů. Koncepční vůz již má denní svícení na přídi pouze ve formě šikmého pruhu.

Bude takový již čtvrtý Superb?

I když je to zatím viditelné jen zčásti, lze také usoudit, že příští vozy značky Škody již nebudou mít na přídi masku s mnoha úhly jako je tomu v současnosti. Zřejmě ji nahradí podstatně méně členitý pruh z tmavého plastu.

Minimálně některé prvky tohoto stylu by se mohly objevit již na připravované nové generaci vozu Superb. Ta by měla být odtajněna na přelomu tohoto a příštího roku.

Škoda Fabia Monte Carlo
Škoda ukazuje Fabii Monte Carlo: Doby verze RS jsou pryč, teď jde jen o design

Po něm budou následovat nové elektromobily.

Nový designový jazyk se rodil ještě za právě v těchto dnech končícího šéfa automobilky Thomase Schäfera. Chce se pomocí něho lépe vyrovnat s rychle se měnícími nároky zákazníků a přiblížit se jejich životnímu stylu. „Můžu vás ujistit, že jak pro zákazníky, tak pro konkurenci to bude moment velkého překvapení,“ uzavřel Schäfer.