Z nové dohody, které uzavřely japonské automobilky Toyota a Suzuki o spolupráci pro příští období, mimo jiné vyplývá i řada konkrétních záležitostí týkajících se vyráběných modelů.

Pro Evropany se jeví asi nejzajímavější to, že Toyota bude vyrábět pro Suzuki dva zbrusu nové modely. Ty využijí platformy i techniku modelů RAV4 a kombi verze nové generace Corolly. To pro Suzuki znamená, že zákazníkům nabídne i prostornější automobily než má v současnosti v nabídce. Momentálně největším modelem je S-Cross, které na délku měří 430 centimetrů. Přesto se automobilce daří a třeba na českém trhu zaznamenala vloni v porovnání s rokem 2017 dvacetiprocentní nárůst prodejů.

Suzuki Jimny Black Bison Editon
Suzuki Jimny prošlo tuningem. Z roztomilého off-roadu je tvrďák

"Zatím o tom nemáme žádné konkrétní informace, určitě se to nestane letos ani příští rok," uvedal na dotaz Automix.cz mluvčí tuzemského zastoupení Suzuki Dominika Baborská.

Hybridní systémy pak Toyota bude dodávat i do dalších již existujících vozů Suzuki. Naopak Suzuki například bude vyrábět pro Toyotu odvozené verze od jejích vozidel pro indický či africký trh.

Dalším bodem spolupráce je například  to, že Toyota bude vyrábět motory Suzuki vyvinuté pro kompaktní vozidla ve své tovráně v Polsku. Obě automobilky si od užší spolupráce slibují větší konkurenceschopnost.