Na autosalonu Autoshow, který až do konce víkendu probíhá na výstavišti v Praze-Letňanech, má světovou premiéru další model severočeské automobilky Kaipan. Jeho označení je 415 a svým vzhledem se začleňuje do řady dalších dvou nabízených roadsterů, tedy Kaipanů 14 a 16.

Oproti nim je ale výrazně menší i lehčí. Na délku měří 319 centimetrů, široký je 155 a vysoký jen 120 těchto délkových jednotek. Jeho konstrukci tvoří ocelové trubky a profily, povrchové díly jsou vytvořené z kompozitních materiálů. Vůz nepohání spalovací motor, nýbrž elektromotor. Jelikož je jeho výkon pouze 4 kW a rychlost nepřekračuje hranici 45 kilometrů v hodině, můžou ho řídit již lidé vlastnící řidičské oprávnění skupiny AM, které lze získat již po obdržení prvníhho občanského průkazu.

Auta jsou vesměs s karosériemi veselých barev
Takhle se dělají česká auta Kaipan! Letos se jich zaregistroval rekordní počet

Automobil je opět pouze dvoumístný a jeho posádka si může užívat jízdu pod otevřeným nebem nad hlavou. "Tentokrát jsme ale pro zájemce připravili i lehkou plátěnou i pevnou střechu," uvedl při představení automobilu šéf automobilky Kaipan Michal Hradský. Hnací agregát roztáčí zadní kola. Mechanické komponenty pocházejí z první generace minivozu Smart.

Na vývoji elektrického pohonu spolupracoval s odborníky z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Výsledný koncept je velmi zajímavý. "Do interiéru lze umístit celkem tři bateriové pakety s lithiovými články (LiFePO4), z nichž každý zajistí dojezd na zhruba čtyřicet až padesát kilometrů," uvedl Bohumil Horák z této vysoké školy.

Hotové auto i stavebnice

Podle něho je možné jednotlivé pakety z auta vyjímat a nabíjet třeba v domácí garáži z klasické zásuvky nebo můžou také akumulovat energii získanou ze solárních panelů instalovaných například na střeše běžného rodinného domu. "Na dobití postačí necelé dvě hodiny," uvedl Bohumil Horák. Vyjmout baterii z vozu a zase ji tam vrátit je prý záležitostí pouhých deseti minut.

Světovým unikátem se v budoucnosti stane možnost zabudování takzvaného prodlužovače dojezdu místo některého z bateriového paketu. Tento takzvaný range extender má tvořit vodíkový palivový článek a superkapacitory. Dojezd vozidla s kompozitní nádrží na půldruhého kilogramu vodíku by pak mohl dosáhnout až 270 kilometrů.

výroba v ČR a SR
Automobilový "pupek" světa. V Česku a na Slovensku se rodí modely 11 značek

Kaipan hodlá tento vůz nabízet jednak soukromým zájemcům z řad těch nejmladších řidičů, ale také jako výukovou pomůcku pro odborné střední školy. Výhodou je, že sestavovat a opravovat jednotlivé komponenty elektrické soustavy vozu můžou i lidé, kteří nevlastní speciální "elektrikářské" osvědčení. Pohonná soustava vozu totiž pracuje s napětím pouze 48 Voltů, které není pro lidské zdraví nebezpečné.

Auto si lze koupit jako stavebnici za cenu 239 600 Kč včetně DPH, nebo kompletně sestavené za rovných 400 000 Kč.